Itt vannak a megyei átoltottsági adatok

A korábbi információkkal ellentétben a Nemzeti Népegészségügyi Központ mégis számon tartja az adatokat. Közben az országban eléggé lelassult az oltási program.

Régóta megy a huzavona arról, hogy mely adatok nyilvánosak és melyek nem a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, ott voltak például a részletes halálozási statisztikák vagy a kórházi számok. Most az egyik legújabb a megyék átoltottsága, melyről a múlt heti kormányinfón kérdezte meg Gulyás Gergelyt a 444.

Erre a miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy ő már egy hónapja találkozott az adatokkal, miközben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint ezek nem álltak rendelkezésre. Végül azonban hétfőn nyilvánosságra hozta és térképen ábrázolta a Miniszterelnökség a számokat.

Kattintson a képre a nagyításhoz!
Miniszterelnökség

Egyedül Budapesten van 60 százalék felett az oltottsági arány, de ha magát Pest megyét nézzük, akkor már nincs is olyan nagy különbség. Utána jön ugyanis Vas és Fejér megye 57,8 százalékkal, majd a többi nyugati megye szintén 50 százalék feletti átoltottsággal. Győr-Moson-Sopron megye egyébként 56,1%-on áll.

Keleten Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod megyében viszont az 50 százalékot sem éri el az oltottsági arány, míg Heves és Csongrád-Csanád megye kicsit kilóg a maga 54-55 százalékával.

Csigatempóba kapcsolt az oltás Magyarországon

Ahogy arról a Nyugat.hu is beszámolt , Magyarország időközben elvesztette lendületét az oltási versenyben.

Míg korábban Magyarország az európai élmezőnybe tartozott az első oltás arányát nézve, addig mára alaposan átrendeződött a helyzet.

A Reuters keddi adatai szerint Magyarország átoltottsága 56,7 százalék, amivel már csak a középmezőnyben van, a korábban is „gyorsoltónak” számító Máltán és Nagy-Britannián kívül ma már 60 százalék felett van Belgium és (65%) Hollandia (64%), és igencsak felgyorsult Olaszország (59), Spanyolország (58), Németország (58) és Portugália (57) is; és az elkövetkezendő napokban várhatóan újabb európai országok előznek be átoltottsági számokban. Érdekesség egyébként, hogy Magyarországhoz hasonlóan Ausztria is 56,7 százalékon áll, a mindkét dózist megkapók tekintetében azonban jóval hátrébb van még Magyarországhoz képest.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hírek