Ahol a sztárok mellett soproniak is meghajolnak

A szentmargitbányai kőfejtőben rendezett operaelőadások látványosságukról is híresek.

A szentmargitbányai opera a minőségről, s még inkább a látványos előadásaitól híres. A hatalmas kőfejtő szabadtéri színházába azoknak is érdemes jegyet váltaniuk, akik nem elkötelezettek az opera műfaja iránt. A tavaly a pandémia miatt elmaradt, ám idén nyáron pótolt Puccini opera, a Turandot sem cáfolt rá a várakozásokra: elképesztő látvánnyal, egyedülálló hangulattal szögezi a nézőket a székekbe.

A szerdai premiert követően csupa pozitív visszajelzést kapott az előadás, de a soproniakat talán jobban érdekli a kritikánál az, hogy a csaknem háromszáz tagú stábban rengeteg a soproni. A szentmargitbányai előadások mindig is hatalmas statisztakerettel készültek, hiszen a látványvilág felépítéséhez a technikán kívül szereplőkre és jelmezekre is szükség van. Így a közeli Sopronból évek óta járnak ki dolgozni a nyári hónapokban, vannak, akik már a sokadik produkciót dolgozzák végig.

Elképesztő látvány, ráadásul a hatalmas színpadon mindig történik valami váratlan.
Enyugat.hu

- Tizennyolc nemzetiséget felvonultató háromszáz fős stábunk teljes erőbedobással készült az előadásra – nyilatkozta Daniel Serafin, az Opera a Kőfejtőben művészeti igazgatója, aki minden este köszönti a nézőket. A fellépők, a technikai személyzet és a szakmai stáb valóban rendkívül színes és érdekes. Az előadás rendezője Thaddeus Strassberger amerikai, a fantasztikus színpadkép megálmodója Paul Tate de Poot Ázsiában és az USA-ban is elismert szakember. Egyedi terveiről híres az olasz Giuseppe Palella jelmeztervező, az amerikai JAX Messenger és Driscoll Otto pedig elképesztő fénytechnikával varázsol a sziklákra újabb és újabb látványosságot.

A színpadkép még világosban is pazar...
Enyugat.hu

Giuseppe Finzi, Puccini repertoárjának nagy specialistája először áll a szentmargitbányai dirigenspult mögött. Irányítása alatt a nemzetközi sztárművészek, a Budapesti Filharmónia Társaság tagjaiból álló Piedra Fesztiválzenekar, valamint a Philharmonia Chor Wien és a Marcibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola gyermekkara keltik életre Puccini utolsó operáját. Az operaénekesek három szereposztásban váltják egymást, Turandot szerepében Martina Serafin, Ewa Płonka és Courtney Mills, Calafként Shin Andrea, Leonardo Caimi és Mikheil Sheshaberidze látható és hallható, Liút pedig Donata D'Annunzio Lombardi, Celine Byrne és Carolina López Moreno alakítja.

... sötétedés után pedig a fényjátékok teszik pazarrá.
Enyugat.hu

Aki teheti, nézze meg az előadást, ami a művészeti élmény mellett azt a jól eső érzést is nyújthatja, hogy a világsztárok mellett ismerősöknek is tapsolhatunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek