Orvosi kamara titkára: Kevés az 57 százalék, biztos, hogy lesz negyedik hullám

Nagy Marcell az egészségügy mellett más munkakörökben is kötelezővé tenné az oltást.

Hosszabb interjút adott a 444.hu hírportálnak az Orvosi Kamara titkára.

Nagy Marcell szerint korábban úgy gondolták, hogy 60-80 százalékos átoltottság kell ahhoz, hogy ne nőjön folyamatosan a koronavírus-betegek száma, ám időközben megjelentek az újabb mutációk, így már 80-90 százalékos átoltottságra lenne ehhez szükség.

Egy nőt beoltanak az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. július 16-án.
MTI/Krizsán Csaba

Mindebből az következik, hogy a mostani magyarországi átoltottsági arány kevés a delta variáns terjedésének a megakadályozásához.

"Az is biztos, hogy lesz negyedik hullám, de a 60 százalék körüli arány arra lehet elég, hogy lelassítsa a terjedést, és a következő hullám ne terhelje meg annyira az egészségügyet, mint a harmadik" – mondja a szakember, aki szerint most időben kell meghozni az intézkedéseket, nem úgy, mint a második és a harmadik hullám esetén.

Hozzáteszi:

"A társadalom 35-40 százalékáról garantáltan tudjuk, hogy semmilyen védettséggel nem rendelkezik, mert nem esett át a betegségen, és nem kapott oltást sem. Ez több millió ember. Lezárás és egyéni fegyelmezettség nélkül sajnos bekövetkezhet a baj."

Nagy Marcell támogatja azt a kormányzati bejelentést , hogy az egészségügyben kötelezővé tennék az oltást, sőt ki is terjesztené azt. Szerinte az egészségügyön a szociális szférában és a kritikus infrastruktúrák (áram- és gázellátást biztosító cégek) dolgozóinál is kötelezővé lehet tenni az oltást, emellett helye lenne a az oktatásban és azoknál a vállalatoknál, ahol az alkalmazottak sok emberrel találkoznak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hírek