Veszélyben az ÖGB magyar nyelvű tanácsadása

A minisztériumi támogatás megvonása az ÖGB Burgenland magyar nyelvű jogi tanácsadójának működését veszélyezteti, közölte csütörtökön írásos közleményében a szervezet. A magyar nyelvű tanácsadást több, mint 100 ezer esetben vették igénybe az elmúlt 20 évben -írja az ORF magyar szerkesztőségének oldala.

Az ÖGB Burgenland kétnyelvű szakemberei a munka- és a szociális jog területén segítik eligazodni ügyfeleiket. A telefonos és a személyes tanácsadás is ingyenes volt eddig. Az iroda kiemelt feladta, hogy segítse az Ausztriában munkát vállaló magyarokat jogaik érvényesítésében. "Ez a tanácsadás rendkívül fontos és a jövőben is lehetővé kell tenni“, követeli Andreas Rotpuller az ÖGB-tartományi titkára. Martin Kocher munkaügyi miniszter a minap jelentette be, hogy a Covid-krízissel együtt járó kiadások miatt az anyanyelvi projektek támogatásának megvonásával is spórol a kormány.

A támogatás megvonása az ÖGB Burgenland magyar nyelvű tanácsadó irodáját is veszélybe sodorja. Andreas Rotpuller ekmondta, hogy a pandémia alatt végképp megmutatkozott az iroda jelentősége. A magyar munkavállalók főként a rövidített munkaidő, a határzárak és a szigorított határátlépés miatt keresték fel a tanácsadókat. Az iroda facebook oldalán található, folyamatosan frissülő bejegyzések alkalmanként akár 70.000 emberhez is eljutottak. Csak a tavalyi évben több, mint 10.000 ügyfél kapott ingyenes jogi segítséget az ÖGB irodájában. Burgenlandban a 100.000 foglalkoztatott közül mintegy 18.000 a magyar ingázó.

( magyarok.orf.at )
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek