Lenck-villa: Muzsikál a múzeum

„Főúrnak éreztem magam! – ezekkel a szavakkal köszönte meg id. Orbán Aladár a Lenck-villa kertjében felcsendülő muzsikát a Múzeumok Éjszakáján. Dárdai Árpád karnagy zongorajátéka olyan természetességgel lengte be a múzeumkertet, mintha világ életében a Deák téri villa része lett volna. A múzeum folytatja a sorozatot, szeptember végéig havonta két alkalommal szerda esténként hosszított nyitvatartással és zongoraszóval várja a vendégeket.

Muzsikáló Múzeum címmel indította el a Soproni Múzeum 2013-ban különleges sorozatát, melyben a Fő téri Storno-gyűjteményben élő zene csendült fel. Dárdai Árpád a repertoárt a helyszínhez igazította, a barokk és klasszicista kompozíciók közül is a lélek legmélyebb rétegeit érintő fúgák, prelúdiumok, szonáták lengték be a szobákat. A Lenck-villa kertjében is hasonló a soproni karmester szándéka: - A vendégek megnyilatkozásai alapján a látott és a hallott élmények – így együtt – gazdagabbá teszik őket. Nem szeretném, ha a zene magamutogató lenne vagy dominálna. Arra vágyom, hogy teret és időt hagyjon a kertre, az épületre, a kiállításra és persze arra is, hogy beszélgessünk, együtt legyünk.

A soproni karnagy első alkalommal július 28-án, szerdán zongorázik a villa Deák tér felé néző erkélyén este 7-től egy órán át. A Muzsikáló Múzeum program alatt nemcsak a kert, de a kiállítás is hosszított nyitvatartással, 21 óráig várja a látogatókat. A sorozat következő estjére két héttel később augusztus 11-én kerül sor, amikor rendhagyó módon zenés könyvbemutatóra várja a villa a látogatókat 18 órától. Lehár Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából Klemen Terézia Margitay Zoltánnal jelentetett meg értékes dokumentumokkal, fényképekkel, eddig ismeretlen anyagokkal kiegészített könyvet Az operettkirály – Lehár Ferenc életútja címen. A könyvbemutatót Baranyi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító valamint Nagy Ibolya  operettprimadonna és  Jenei Gábor  színész, operett és musicalénekes szereplése teszi különlegessé, akik a zeneszerző operettjeinek dalaiból mutatnak be válogatást.

Augusztus végén tér vissza a megszokott formájában a Muzsikáló Múzeum a Lenck-villába, elsőként 25-én szerdán este, majd szeptemberben még két alkalommal (szeptember 8-án és 22-én) folytatódik a sorozat.

Dárdai Árpád, Muzsikáló Múzeum
Soproni Múzeum
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek