Ez lesz a jövő? A GYSEV Ebenfurt nélkül

A hét elején mutatta be az ÖBB a Pottendorfer Linie (Wien Meidling–Ebreichsdorf–Wiener Neustadt Hbf) vasútvonal fejlesztésének tervét. Mintegy 220 millió eurót szánnak a vonalszakaszra, melynek egy részét kétvágányúsítják is. Ebből viszont 70 millió euró az új ebenfurti deltavágányra megy majd, ha minden jól megy.

Ez a vágány ugyanis Lajtaújfalu (Neufeld an der Leitha) felől, a GYSEV-Raaberbahn vonalát köti össze a már említett Pottendorfer Linie-vel oly módon, hogy pont elkerüli Ebenfurt állomást. Így a vonatok ott nem kényszerülnek több perces várakozásra és irányváltásra. Helyette a szerelvények majd a szomszédos Pottendorf-Landegg megállóhelyen állhatnak meg.

A személyszállító vonatok gyorsítása a cél, mint a Raaberbahn, mind a Pottendorfer Linie szempontjából, ezzel pedig valós alternatívát nyújtva az egyéni, autós közlekedés számára. Az ebenfurti deltavágány is ebben vállal szerepet, például hogy Kismartonból gyorsabban lehessen eljutni Bécsbe, és mondjuk nem Nezsider (Neusiedl am See) felé, hanem pont az ellenkező irányba - írja a BVZ .

Pottendorfer Linie fejlesztése
ÖBB

Mindez egyébként még a jövő zenéje, minden bizonnyal évek telnek el, amíg megvalósul a beruházás, különösen a deltavágány, aminek a konkrét nyomvonala még nem is tisztázott. Mindenesetre Neufeld an der Leitha állomás jelentősége valószínűleg megnő, Ebenfurthé viszont csökken a közeljövőben. Érdekes lesz viszont, hogy a GYSEV nevéből már a GY után lassan az E is érvényét veszti, hiszen Győrben régóta nem Győr-GYSEV állomásra futnak be a vonatok, Ebenfurtot pedig nemsokára nem is fogják érinteni a zöld-sárga szerelvények.

FLIRT motorvonat különvonatként Ebenfurt állomáson
Keszei László / Ikvahír archívum
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek