Ausztriában új, háromlépcsős tervvel kezdik a tanévet

Nem akarnak iskolabezárást a szomszédban és váltott "műszakot" sem. Inkább felkészülnek.

"Ebben a tanévben már nem lehetnek iskolabezárások vagy műszakos céltsok" - idézi a Heute.at Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi minisztert és Heinz Faßmann oktatási minisztert a szerdai sajtótájékoztatójukat követően. A két mindiszter egy új, háromlépcsős tervet ismertetett, ami biztonságossá teszi a tanévet.

Az iskolakezdés utáni első három hétben (a keleti tartományokban szeptember 6. és 24. között, a többi hat szövetségi államban szeptember 13. és október 1. között) enyhébb biztonsági szabályokat vezetnek be. Konkrétan: ha szükséges az osztályon kívül mindenkinek száj- és orrvédőt kell majd viselnie. A diákokat hetente háromszor kell tesztelni, ebből legalább egyszer PCR módszerrel. A vakcinázatlan tanárokat háromszor is meg kell vizsgálni, és legalább egy külső PCR tesztet kell vinniük.

A továbbiakban a fertőzések számai határozzák majd meg a biztonsági előírásokat.

Az 1. szint alacsony kockázatnál (az incidencia 100 alatt van) még nem lesz maszkkövetelmény. Az egyetlen intézkedés a nem oltott tanárokat és adminisztrátorokat érinti: mindig érvényes vizsgálati eredményt kell felmutatniuk. Az iskolákban is lesznek antigénvizsgálatok, de minden héten külső PCR tesztet kell végezni.

A 2. szint közepes kockázatnál azt hozza majd, hog az osztálytermeken kívül (azaz a folyosón, a kávézóban vagy a szekrényeknél) mindenkinek száj- és orrvédő maszkot kell viselnie. A nem oltott diákoknak hetente háromszor kell tesztelniük, amelyek közül az egyiknek PCR tesztnek kell lennie. Az intézkedések ugyanazok maradnak a tanárok esetében.

A 3. szint intézkedései a magas kockázat (200 felett) esetén lépnek életbe. A maszkkövetelményt szigorítják: a 8. évfolyamig száj- és orrvédőt csak az osztálytermeken kívül kell viselni, a 9. évfolyamtól viszont az osztályban is. Ugyanez vonatkozik a tanárokra is.

Az iskolai rendezvényeket az első szakaszban megrendezhetik, a másodikban már kockázatelemzésre és higiéniai előírásokra van szükség. A harmadik szakaszban nem lehet eseményt tartani, a konferenciákra és szülői értekezletekre csak digitálisan kerülhet sor.

Zene- és tornaórákon a jó szellőzésről kell gondoskodni. A 2. szinten a fúvós hangszereknél például két méteres távolságot kell tartani. A sportban a közepes kockázatnál minimum egy méteres távolság lesz szabályos. A 3. szinten fúvós hangszerekkel már csak szabadban lehet zenélni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek