Hagyományt teremt a Poncichter Piknik

Kedden, augusztus 31-én a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban egy igen különleges eseményre került sor. A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa szervezésében, a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap támogatásával ugyanis egy, a Soproni Borvidék borait népszerűsítő programot szerveztek.

Az időzítés nem véletlen, ugyanis a Soproni Egyetemen ezen a héten zajlik a balekhét, a program célja pedig az egyetemre felvételt nyert első évesek méltó köszöntése, befogadása és a hagyományokkal történő megismertetése, egy könnyed délutáni piknik és az azt kísérő játékos programsorozat révén. A rendezvényen részt vett többek között Farkas Ciprián, Sopron polgármestere, Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora, Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa elnöke, illetve Pataki András, a Pro Kultúra Nonprofit Kft. ügyvezetője is.

Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa elnöke
Keszei László

A Soproni Borvidéken egy megújulás tapasztalható, a generációváltás szakaszában vagyunk épp, ennek az új szemléletnek pedig egyik ékes példája ez a Poncichter Piknik. A Soproni Borvidék újra szeretne felkerülni a térképen arra a helyre, ahol évszázadok előtt volt -mondta Ivanics Ferenc.

Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora
Keszei László

Fábián Attila rektor elmondta, a Soproni Egyetem gyökerei 101 év óta kötődnek Sopronhoz, az akkori diákok pedig hozták magukkal a selmeci hagyományokat. Borászok nincsenek fogyasztók nélkül, minden bizonnyal az egyetemisták közt is lesznek a jövőben a Soproni Borvidék fogyasztói szép számmal. A Soproni Egyetem pályázatok útján a következő időszakban jelentős változáson esik át, megújulhatnak az épületek és megújult a botanikus kert is.

Keszei László

Molnár Ákos, a Sopropni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint a 21. századi turizmus az élményturizmus. Elmondása szerint csipkerózsika álmát aludta eddig a Soproni Borvidék, ebben most változás állt be. Alulról jövő kezdeményezésre néhány fiatal borász úgy gondolta, változtatni kell, fel kell rázni ezt a borvidéket. Saját munkával és anyagi erőforrásaik bevonásával elkészítették a Soproni Borvidék stratégiai fejlesztési tervét, ami megkeresi azokat az erősségeket és lehetőségeket, amivel a borvidék a jövőben élni tud. Megkezdődtek azok a beruházások, fejlesztések, amik a jövőben lehetővé teszik hogy a Soproni Borvidék a kultúrtáj részeként kiteljesedhessen. Ennek példája lesz majd a város központjában lévő egykori Kocka Bistro, amit pályázati úton újítanak fel, és közösségi vinotékát alakítanak ki benne. Egy másik ilyen pozitívum, hogy a borvidék területén sikerül megmenteni egy régi csőszházat, és közösségi piknikező helyként fogják a borászok rendelkezésére bocsájtani.

Poncichter Piknik sajtótájékoztató
A fotóra kattintva galéria nyílik.
Keszei László
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek