Több magyar kollégiumba is csak védettségi igazolvánnyal lehet beköltözni

Azok a hallgatók, akik nem oltatták be magukat, nem kaptak férőhelyet a kollégiumokba.

Csak érvényes oltási igazolással költözhetnek be a hallgatók az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem kollégiumaiba - írja az Eduline cikkére hivatkozva a hvg.hu .

"A kollégiumokat, diákotthonokat egészséges, tüneteket nem mutató, magukat egészségesnek érző, lehetőség szerint a koronavírus elleni védettségüket igazoló személyek vegyék igénybe" – írja az ITM az felsőoktatási intézményeknek kiküldött javaslatában.

A dokumentumban az oktatás normál munkarendjéről, a külföldről érkező hallgatók elhelyezéséről, karanténkötelezettségének teljesítéséről, a termek és egyéb helyiségek fertőtlenítéséről,  a legtöbb hallgatót érintő rész azonban kétségkívül a kollégiumi beköltözésről szóló rövid megjegyzés.

A minisztérium ebben ugyanis azt fogalmazza meg, hogy az egyetemeknek és főiskoláknak lehetőségük van arra, hogy a bentlakást védettségi igazolványhoz kössék. Néhány egyetem pedig már döntött is arról, hogy csak a beoltottak kaphassanak férőhelyet: a Semmelweis Egyetemen és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen már csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők juthatnak kollégiumi szobához.

Nem követi a Semmelweis példáját az ELTE, a Tudományegyetem kollégiumaiba ugyanis az oltatlanok is beköltözhetnek, azonban  „bármilyen légútibetegség-tünet megjelenése esetén az eset tisztázásáig a betegszobát kell igénybe venni" - fogalmaznak a tájékoztatóban. Hasonlóan enyhébb szabályok mellett indítja el a szemesztert az Óbudai Egyetem, ott ugyanis szintén nem tették kötelezővé a védettségi igazolványt, azonban annak megléte "ajánlott" mindenki számára – írja az atv.hu .

A további egyetemi kollégiumok szabályozásáról bővebben az Eduline cikkében olvashat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hírek