Fájhat a foga, a dereka is, ha nincs oltása vagy negatív tesztje

A magyar kormány döntése alapján csak védettségi igazolvánnyal vagy negatív teszttel vehetők igénybe az előre tervezhető intenzív beavatkozások, rehabilitációs ellátások, fogászati eljárások.

Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, ami a tervezhető fogászati ellátások, a rehabilitációs ellátások, valamint a tervezhető invazív beavatkozások veszélyhelyzeti rendjét szabályozza. (Invazív beavatkozásnak minősül minden, a beteg testébe bőrön, nyálkahártyán vagy más testnyíláson keresztül behatoló fizikai beavatkozás, ide nem értve a beteg számára szakmai szempontból elhanyagolható kockázatot jelentő beavatkozásokat.)

A rendelkezés szerint a tervezhető fogászati ellátáson, rehabilitációs ellátáson vagy invazív beavatkozáson – leszámítva ezek közül a vérvételt és az injekciók beadását – csak azok a hatodik életévüket betöltött betegek vehetnek részt, akik a koronavírus ellen védettek (és ezt védettségivel igazolvánnyal igazolják is), vagy a tervezett ellátást, beavatkozást megelőző 48 órán belül elvégzett negatív eredményű molekuláris biológiai vizsgálattal – SARS-CoV-2 PCR-teszt – és az ellátás vagy a beavatkozás napján elvégzett negatív eredményű antigén-gyorsteszttel igazolják, hogy a vizsgálat időpontjában nem fertőzöttek.

Ugyanezek a feltételek ráadásul a beteget kísérő személyekre is vonatkoznak, tehát ők is csak akkor léphetnek be az intézménybe, ha a fentieknek megfelelnek.

A védettséget igazolni nem tudó, invazív beavatkozásra jelentkező betegeknél – ha a beavatkozás kockázata szakmai szempontból elhanyagolható – a szakorvos döntése alapján tesztek nélkül is el lehet végezni az ellátást.

Rögzíti a rendelet, hogy „a koronavírus ellen nem védett személy részére a vizsgálatokat az egészségügyi intézmény térítésmentesen köteles elvégezni”, ha a beteg a tizennyolcadik életévét nem töltötte be, felmerül a fertőzés gyanúja, vagy a beteg szakorvosi vélemény alapján Covid–19 elleni oltóanyaggal nem oltható be.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek