Kurz egy esetleges újabb lockdownról beszélt, de csak oltatlanoknak

Sebastian Kurz osztrák kancellár az ORF Sommergespräche című műsorában hétfő este egy esetleges újabb lockdown-ról beszélt, de csak a nem beoltottak számára.

Kurz egy öt pontból álló lépcsőzetes tervet mutatott be, melynek egyik központi eleme, hogy az intézkedéseket nem az esetszámhoz, hanem a kórházak intenzív osztályainak kihasználtságához kötik.

Ez tehát az első pont, korlátozó intézkedések csak akkor kerülnek bevezetésre, ha a kórházak terheltsége elér egy bizonyos szintet. Minél többen lesznek intenzív osztályon, annál szigorúbb korlátozásokat vezetnek be.

Nem lesz általános lockdown, a kancellár szerint "Az oltottaknak a járvány véget ért" . A lezárások, ha lesznek, csak azokat fogják érinteni, akik még mindig nem kapták meg egyik védőoltást sem. "A következő hullám az oltatlanok hulláma lesz - a vírus nem tűnik el" idézi az oe24 a kancellár szavait. Szerinte aki nincs beoltva, az nagy valószínűséggel el is fogja kapni a vírust, ami egyébként egybevág Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának szavaival is. Egy esetleges lockdownra példaként az éjszakai vendéglátóhelyeket és a nagyobb rendezvényeket említette, ezek szolgáltatásait eleinte csak beoltottak használhatnák.

Cél tehát, hogy az oltakozási hajlandóságot megnöveljék. Kurz fontosnak tartja, hogy a jelenlegi 3G szabályokat is szigorúan betartassák, sok helyen ugyanis az ellenőrzések nem működnek megfelelően. Végül kitért arra is, hogy az iskolákban nem terveznek zárást, súlyosabb helyzetben az iskolakezdés után is fenntartják a gyakori tesztelést.

ORF
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek