Megkezdődik a tanév a Soproni Egyetemen

Visszatekintés a 100 évvel ezelőtti II. ágfalvi csata főiskolás hőseinek tetteire, az első fa elültetése a Soproni Egyetem Hűségerdőben, megemlékezés az egykori bányász és kohász évfolyamokról – rendkívül változatos programok között kezdődik az idei tanév a Soproni Egyetemen.

Az intézmény egy évvel ezelőtti fenntartói modellváltásakor kiemelt célként határozták meg, hogy a Soproni Egyetem egy fenntartható módon működő, Magyarország jövőjében stratégiai és nemzetgazdasági szinten is meghatározó szerepet játszó szakemberek képzését végző egyetem legyen. Az erdőgazdálkodás, a természetvédelem és vadgazdálkodás korszerűsítése, az elsődleges és másodlagos fafeldolgozás fejlesztése kiemelt cél, csakúgy, mint a jövőben ökológiai szemlélettel is dolgozni képes közgazdászok, vagy a zöld gondolkodás átadására alkalmas pedagógusok képzése. Az egyetem felkerült a zöld egyetemeket tömörítő, széles körben elismert nemzetközi Green Metric University listára is. A kuratórium és az egyetem vezetése továbbra is elkötelezett a zöld fejlesztések, az épületállomány megújítása és a korszerű oktatási feltételek megteremtése mellett.

A Soproni Egyetemen 870 hallgató kezdi meg idén a tanulmányait.
Enyugat.hu

Az egyetem tanévnyitóját jelképes időpontban, a II. ágfalvi csata 100 éves évfordulóján tartják. Ezen a napon az intézmény megemlékezik hőseiről, halottairól a Botanikus Kertben található Őrtüzek emlékműnél koszorúzással, az ágfalvi Ház-hegyen emlékszikla avatásával, valamint a Szent István templom szobránál mécsesgyújtással is.

Ugyancsak ezen a napon, a főépület aulájában avatják fel azt az emléktáblát, amelyet a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány kezdeményezésére a Mecsek Egyesület bányászati osztálya állít a Soproni Egyetem együttműködésével, megemlékezve a Selmecbánya elhagyását követő új oktatási helyszínről, valamint az Akadémia egykor összetartozó szakjainak szétszakításáról.

A tanévnyitót jelenlétével megtiszteli a teljes erdészszakma, hiszen az erdőgazdaságok vezérigazgatói, a nemzeti parkok és a középfokú oktatás képviselői, szakmai szervezetek, valamint számos vállalkozás vezetője is ellátogat az eseményre. Előttük vehetik át az egész élet munkásságát elismerő díszoklevelüket az egykori hallgatók, és itt teszik le esküjüket az egyetem új polgárai. Ugyancsak jelen lesz az eseményen többek között dr. Csányi Sándor, a Soproni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért elelős kormánybiztos, Bódis József felsőoktatásért felelős államtitkár, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, dr. Veres András megyéspüspök, dr. Reisner Ferenc, a Brenner János Hittudományi Főiskola rektora, az ország számos egyetemének rektora.

Az évnyitó keretében az egyetem díszpolgára lesz Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki hosszú esztendők óta támogatja munkájával az intézményt.

A Soproni Egyetemen 870 hallgató kezdi meg idén a tanulmányait, akik az intézmény „Természetesen Veled” jelmondatának megfelelően befogadó és inspiráló közegben, zöld környezetben készülhetnek a jövő szakmai kihívásaira.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek