Több csontvázat találtak egy építkezésnél Margitbányán

Egy ház építéséhez kapcsolódó ásási munkák során legalább 43, többnyire ép csontvázat találtak Szentmargitbányán (Sankt Margarethen), számol be a Bezirksblatt . Régészek szerint egy egykori temetőről lehet szó, ami valahogy a feledés homályába merült. Ráadásul a régészeti feltáró munka tovább folytatódik, tehát elképzelhető, hogy újabb csontvázak kerülnek majd elő.

Franz Tscheinig/Bezirksblätter Eisenstadt

"Régen a temetőket mindig templomok közelében alakították ki" -magyarázta egy archeológus a Bezirksblatt munkatársának. Mivel a mostani templom az érintett helyszíntől mintegy 300 méterre található, feltételezik, hogy az egykori temető mellett lehetett egy másik templom is. Erről korábbi írásos említést viszont egyelőre még nem találtak. Így nem egyszerű megállapítani azt sem, hanyadik századból származhatnak az emberi maradványok.

Az információgyűjtésbe bekapcsolódott Eduard Scheuhammer polgármester is. A lap szerint őt is meglepték a leletek, elmondása szerint a szövetségi műemlékhivatal most feltár és alaposan dokumentál mindent, majd a gödröt ismét betemetik. A csontvázakat pedig biztonságba helyezik.

A régészcsapat a ház építőjének köszönetet mondott, ugyanis nem mindenki jelenti a hasonló értékes leleteket. "Fontos számunkra, hogy az emberek tudják, hogy az ilyen leletek ellenére folytathatják az építkezést. Néhány napon belül biztonságba helyezzük a talált tárgyakat, majd azonnal folytatódhatnak is az építési munkák."

A régészekből álló csapat szombat estére szeretné befejezni munkáját. Ekkorra minden valószínűség szerint azt is lehet már tudni, hogy a leletek milyen korból származhatnak.

( Bezirksblätter Eisenstadt )

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek