Folytatódik a harkai iskola fejlesztése

Harkán ma sajtótájékoztató keretén belül tették le a Pantzer Gertrud Általános Iskola újabb épületszárnyának alapkövét. A 240 fő befogadására alkalmas oktatási intézmény várhatóan jövőre már fogad diákokat.

A rendezvényen jelen volt többek között Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, Duschanek Péter, Harka polgármestere, illetve Marek János, a Soproni Tankerületi Központ igazgatója is.

Keszei László

A fejlesztés több, mint 1 milliárd forintból, Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg. Barcza Attila elmondta, a kormány számára a gyermek az első. Ennek részesei a bölcsődeépítések, óvodaépítések, iskolaépítések és felújítások. Minden harkai család büszke lehet arra, hogy ilyen hatalmas beruházás valósul meg a településen. Új "sportcsarnok" épül, ami alapfeltétel az egészséges életmódra való nevelésnek, és minden harkai gyerek számára biztosítja a lehetőséget, hogy belőle akár sportoló is válhat. Sok nehézsége volt a projektnek, ennek ellenére az iskola épül, a beruházás nagy erővel zajlik, egy éven belül várhatóan el is fog készülni.

A régi épület felújítása
Keszei László

Marek János beszédében kifejtette, Harkán 250 évvel ezelőtt már egy országos hírű nemesi akadémia működött, mely a német nyelv tanítását vállalta magára. A régi harkai iskola is több, mint 100 éves múltra tekint vissza, amely idő alatt több ezer/tízezer személy is itt szerzett olyan tudást, melynek köszönhetően olyan tudást szereztek, ami későbbi boldogulásukhoz is nélkülözhetetlen volt. Az épület megújulása mellett a nevelőtestület vállalta, hogy szakmailag is fejlődik az iskola. Egy olyan nemzetközileg is sikeres pedagógiai modellt vezetnek be, melynek lényege, hogy a tanulók a tényleges lexikális tudás mellett ma már nélkülözhetetlen kompetenciákra tesznek szert, a társakkal való együttgondolkodást, a kooperációt is elsajátítják. Ez olyan típusú készségeket is fejleszt a diákoknál, mint a kommunikáció, az együttműködés, az együttgondolkodás, a csapatmunka, vagy az egymástól történő tanulás.

Duschanek Péter polgármester
Keszei László

Duschanek Péter polgármester elmondta, a sportcsarnok mellett nyolc darab korszerű tantermet alakítanak ki, melyek a kor kihívásainak megfelelően lesznek felszerelve digitális és egyéb eszközökkel. Egy új étkező, egy új konyha, egy új közösségi tér is megépül majd. Kifejtette azt is, hogy az iskola a közösség összetartó erejét is fogja majd erősíteni. De az iskola lehet bármennyire korszerű, az egyik a legfontosabb a tanári gárda szaktudása, a másik pedig a környezet, ahol mindezt kamatoztatni tudják. Amikor a beruházásról olvasunk a hírekben, ne csak a fizikai megvalósulást lássuk benne, hanem lássuk benne azt a több száz évre mutató fejlődést, fejlesztést, ami a társadalmunkat, közösségünket, ami Harkát építi -mondta a polgármester.

Keszei László
Keszei László
Épülő tornacsarnok
Keszei László
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek