Szeptember 11.: húsz éve megváltozott a világ

A terrortámadások közel háromezer életet követeltek, az akkori sokk még mindig érezteti hatását.

Húsz éve történt az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb terrortámadása, ami az egész világot megrázta.

2001. szeptember 11-e reggelén két Los Angelesbe tartó gép, az American Airlines 11-es járata, illetve a United Airlines 175-ös járata 8.46-kor és 9.03-kor csapódott be a World Trade Center északi és déli tornyába. A harmadik gép, az American Airlines 77-es járata a Pentagonba csapódott 9.37-kor, és az utolsó, a United Airlines 93-as, miután az utasok hősiesen visszafoglalták a terroristáktól a gépet, Pennsylvania államban zuhant le 10.03-kor – az eredeti cél a Capitolium vagy a Fehér Ház lehetett.

A terrortámadások közel háromezer életet követeltek, ebből csak New Yorkban több mint 2600-an vesztették életüket. Az ikertornyokba szálló repülő elvágta a menekülési útvonalat a felső szinteken lévőktől. A déli toronyból még időben ki tudták menekíteni az embereket, látván az északi toronyba ütköző gépet, de még így is több százan haltak meg a becsapódásban vagy füstmérgezésben, ami elől menekülve sokan inkább a mélybe vetették magukat.

Az áldozatok túlnyomó többsége civil volt. Az Egyesült Államok válasza a terrorizmus elleni háború volt, melynek első eszköze Afganisztán megszállása volt. Húsz év telt el, s Afganisztán ma újra a táliboké.

A merényletek kitervelését eleinte tagadó, majd 2004-ben azokat magára vállaló Oszama bin Ladent a támadás után tíz évvel, 2011-ben ölték meg az amerikaiak.

A világ 2001. szeptember 11 óta már nem az, ami azelőtt volt. A terrorizmus nemcsak az amerikaiak biztonságérzetét vette el, hanem mindnyájunkét. És nincs visszaút.

Joe Biden amerikai elnök a húsz éves évforduló alkalmából rendeletben kötelezte az Igazságügyi Minisztériumot, az FBI-t és más kormányzati szerveket arra, hogy minden, eddig titkosított, a terrorcselekménnyel kapcsolatos vizsgálati anyagot publikáljanak. Az elhunytak hozzátartozói szerint a tisztánlátás fog segíteni abban, hogy gyógyulni kezdjenek a sebek. Mert húsz év kevés volt ehhez...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek