Sopron ünnepelve fogadta az Európa Expresszt

Az összetartozást képviseli, miközben a környezetvédelemre is felhívja a figyelmet.

A vasút népszerűségét mutatta szombat délelőtt Sopronban, hogy meglepően sokan fogadták az Európát Összekötő Expresszt . Sokan családi programként, gyerekekkel érkeztek, mindenki fotózta a különleges szerelvényt és ámulattal nézte a modern panorámakocsit. Jópáran pedig valószínűleg tényleg az európai összetartozás fontosságát hangsúlyozták a jelenlétükkel.

Az első vágányon az Európa Expressz.
Enyugat.hu

A Magyarországra begördülő "Connecting Europe Expresst" Sopron tényleg ünnepelve, fúvószenével fogadta a vasútállomás egyes vágánya melletti peronon. A különvonat szeptember 2-án indult Lisszabonból és 26 ország több mint 40 városában áll meg, mielőtt elérné végállomását Párizsban. Két alkalommal áll meg Magyarországon, elsőként a GYSEV Zrt. székhelyén, Sopronban, azután jövő héten Budapesten.

Mindenki szeretne ilyen panorámakocsiban utazni.
Enyugat.hu

A soproni peronon elsőként Ines Ayala Sender, a Rajna-Duna törzshálózati korridor európai kordinátora köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, a különleges expresszvonat az európai egységet képviseli. Beszélt arról, mennyire fontos a vasút szerepe a környezettudatos közlekedésben és a klímaváltozás elleni küzdelemben is, hiszen kímélőbb eszköze az utaztatásnak és az utazásnak. Magyarország áruszállításának fele mozog síneken, ami jó arány, de lehet javítani. S persze nem csak teherszállításra alkalmas a vasút. Ám a piacok kinyílásával a személyforgalomban részt vevő utasok is nyernek: pozitív fejlődést ott, ahol egymástól tanulnak a szakemberek jó tapasztalatot. "Zöldebb, biztonságosabb jövőt képvisel ez a vonat" - mutatott rá a kordintátor.

A szerelvény mellett hangsúlyozták a szónokok a környezettudatosabb közlekedés fontosságát.
Enyugat.hu

- A környezetvédelem egyre fontosabb és ebben a közlekedésnek óriási szerepe van - folytatta a gonolatmenetet Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, aki a magyarországi vasútfejlesztésekről is beszámolt. Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, Farkas Ciprián polgármester és házigazdaként Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója is köszöntötte a különleges szerelvényt és annak üzenetét, Heinrich Dorner, a Burgenlandi Tartományi Kormány közlekedésért felelős tanácsosa pedig úgy fogalmazott: a vasút szimbólum, egy jól működő hálózat, ami összeköt.

A soproni peron mellől a szerelvény ugyan továbbmegy, a vasútállomáson viszont megtekinthető a „Vasúttal a nagyvilágban” című fotókiállítás.

"A vasút hálózat, ami összeköt."
Enyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek