Hogy áll az 5G Sopron térségében?

Az új generációs mobilhálózat a jövő. Az 5G amellett, hogy szupergyors internetkapcsolatot biztosít bárhol, ahol van lefedettség, rendkívül kicsi a latenciája, így akár online játékok, közvetítések is szinte nulla késleltetéssel vehetők igénybe, hasonlóan a vezetékes szolgáltatásokhoz, ami az eddigi 4G és 3G rendszerekre nem volt elmondható. De hogy állnak a mobilszolgáltatók az 5G-vel térségünkben?

A négy, Magyarországon saját hálózattal rendelkező mobilszolgáltató közül három rendelkezik jelenleg 5G szolgáltatással. Azonban csalódást fogunk okozni a tisztelt olvasónknak: Sopronban egyikük sem nyújt egyelőre ötödik generációs mobilszolgáltatást. 5G képes mobiltelefonunkat Magyarországon a Magyar Telekom hálózatán legközelebb Szombathelyen, a Vodafone hálózatán legközelebb Csornán, Jánossomorján, Sárváron, a Telenor hálózatán pedig Győrben tudjuk maximális kapacitással használni.

De mi a helyzet az osztrák szolgáltatókkal? Hogy ezek mennyire szórnak be 5G-vel Sopronba, arról egyelőre mi magunk sem tudtunk meggyőződni, tekintve, hogy szerkesztőségünk egyetlen tagjának sincs még 5G-képes telefonja. A hivatalos lefedettségi térképek szerint azonban például az A1-nek Sopronkeresztúron (Deutschkreutz), Somfalván (Schattendorf), Lépesfalván (Loipersbach), Sopronkertesen (Baumgarten), Kelénpatakon (Klingenbach) és Fertőmeggyesen (Mörbisch) is van 5G szolgáltatása, a Drei-nak szintén Lépesfalván, Somfalván és Sopronkertesen, a Magenta Telekomnak pedig Récényben (Ritzing), Kelénpatakon, Cinfalván (Siegendorf) és Fertőmeggyesen is.

Keszei László
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek