Kult100 Sopronban: Milyen volt 1921?

Kedd délelőtt sajtótájékoztató keretében mutatták be a Kult100 rendezvény programkínálatát. A KultKapuk, KultTerek, KultUtcák, KultUdvarok után itt a Kult100, mely az idei emlékévhez kapcsolódó érdekességeket tartogat mindenkinek szeptember utolsó hétvégéjén.
Pro Kultúra

Sopron város védőszentjének ünnepéhez kapcsolódóan immáron 5. alkalommal készül a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. egy sikeres belvárosi összművészeti programra. A Kult100 keretében a történelmi belváros 40 pontján kínálunk kulturális tartalmakat az érdeklődőknek: soproni közreműködők, civil egyesületek, művészeti csoportok és társulatok közreműködésével. A program ezúttal a HŰSÉG 100 soproni emlékév része, vagyis egész nap arra törekszünk, hogy újraélhessük a városnak ezt az időszakát, egy 100 éves vasárnapot.

Keszei László

Az idei évben persze kicsit ünnepi lesz a kínálat és nem csak délután hívjuk a belvárosba a kultúra-barátokat. 10:00 órától a Fő téren egy hagyományos „piacz” működik, ahol olyan portékákat válogathatunk, mint 100 évvel ezelőtti eleink. A vásározók között 3 soproni szakiskola is megjelenik: a rothosok, a handleresek és a vendéglátósok is várják a vásárlókat! A Mária szobornál pedig a Szent Korona Ballon vonzza majd a kíváncsi tekinteteket. Ez a hőlégballon a Szent Koronát mintázza, és csak olyan helyen vendégeskedik, ahol a magyar történelem okán illő szerepet kap. Sopron, az egykori koronázóváros ilyen.

Szekeres Kriszta, a Kult100 egyik főszervezője
Keszei László

További újdonság az idei programban, hogy a minden közreműködő igyekszik 1921-es jelmezben megjelenni: az utcákon lovasszekerek és hintók közlekednek majd – mindegyikre szabad lesz a felszállás. A hagyományőrzésben a „rongyosgárda” és a „csukaszürke” huszárok is segítenek, de vendégünk lesz a „Legbátrabb város”, a Civitas Fortissima címmel ékes Balassagyarmat korabeli küldöttsége is. A Templom utcában működik majd borbély-barlang és Széchenyi kaszinó, az Orsolya tér környékén IV. Károly emléke is életre kel, a Szent György utcában 100 éves babkocsik és biedermeier játszóház várja a családokat. 1921 zenéje több helyütt felcsendül: miközben a valdenes egyetemisták a selmeci alma matert siratják, a cigányzenekar pedig Trianon után kesereg, hallhatunk korabeli katonazenét, népszerű slágereket, a Liszt teraszán pedig még shimmyt és charlestont is tanulhatunk. Fél 5-kor egy összevárosi divatbemutatón is felsorakoznak a jelmezesek a rendezvénytéri Nagyszínpadon. A záró műsorszám ugyanitt a Local Vintage Company erre az évre elkészült szving és jazz műsora lesz 18:00 óra után. A közreműködők többsége évek óta részt vesz a Kult-programokon: a Civitas Pinceszínház Szőke Szakáll 1921-ben íródott kabaréját, a Vonósnégyest játssza, fellépnek a légtornászok és izgalmas helyszín lesz ismét a Cédrus előkertje is. A Szent Orsolya iskola és a Széchenyi gimnázium is rutinos kult-helynek minősül ilyenkor, idén először a Líceum (spanyolnátha elleni szerekkel) és a Roth (vadászati tematikával) is csatlakozik a programhoz. A Handler diákjaival és tanáraival több helyen is találkozhatnak, a Mária szobor környékén utcai tárlattal is bemutatkoznak – a Hűség Évének tiszteletére. Ezúttal 40 helyszínen közel 100 kultúrkincset kínálunk 2 és 6 között. Többek között „Horthy-kenyeret” és „Ánis koszorút” is kóstolhatunk a Corvinus teraszán – Dr. Thurner Mihályné kéziratos receptgyűjteménye alapján. A múltidézés jegyében pedig megkóstolhatjuk majd azokat a borfajtákat is, melyek szokásban voltak Sopron környékén 100 évvel ezelőtt.

Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója
Keszei László

A program nagy összefogással és sokszáz közreműködővel valósul meg. Az önzetlen segítség és a jóakarat mellett a rendezvény anyagi hátterét egy Sopron és környéke identitás-erősítését célző EU-s projectje és az NKA is támogatja. A nyitóceremónián vármegyei és városi elöljárók is megtisztelik az ünnepi vasárnapot, de azt reméljük, ez a vasárnap minden hétköznapi soproni számára ÜNNEP lesz. A Városnak, a Hűségnek és a Kultúrának az ünnepe.

Keszei László

Jó Sopront!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek