Technikai gondok miatt hétfőn folytatódik az előválasztás

Reggel rendben elindult az előválasztás országszerte, délelőtt azonban a nagy terheltség és több támadás miatt leállt az informatikai rendszer.

Szombat reggel rendben elindult az ellenzéki előválasztás Magyarországon. Több helyen kígyózó sorok alakultak ki azokon a helyeken, ahol az állampolgárok személyesen is leadhatták voksukat. Aztán nemsokára beütött a krach, ugyanis 10 óra előtt pár perccel használhatatlanná vált a szavazást lebonyolító online rendszer. Az előválasztás.hu weboldalt mi is teszteltük, elérhetetlen volt.

Az Országos Előválasztási Bizottság közleménye szerint a hirtelen jött terhelés okozta a hibát, a várakozásoknál sokkal többen akartak szavazni az első nap délelőttjén. Emellett, mint kiderült külső támadás is hozzájárult a rendszer összeomlásához.

„Az elmúlt három órában minden részletre kiterjedő technikai elemzést végeztünk az előválasztás informatikai rendszerét lelassító délelőtti jelenséggel kapcsolatban. Mostanra teljesen világossá vált, hogy ma reggel 6 óra és délelőtt 10 között a változást akaró választók tömegei mellett más valakik is érdeklődtek az előválasztás iránt: jelenleg ismeretlen eredetű tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét” -írták.

Nem egy sima támadás történt

Az Országos Előválasztási Bizottság által kiadott közlemény szerint egyébként „nem sima túlterhelés vagy jól ismert támadási formák, hanem egy összetettebb, több lépcsőből álló visszaélés történhetett” . Azt is írják, hogy az előválasztás azonnali folytatása a jelenlegi formában nem pontosan felmérhető technikai kockázatokat hordoz, ugyanakkor szerintük ezek a kockázatok nagyjából egy nap ráfordítással kezelhetők - írja a Telex .

A szavazás tehát jelen állás szerint hétfőn folytatódhat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek