Újabb tanulmány állítja, hogy a dohányosok kisebb eséllyel kapják el a koronavírust

Viszont ha elkapja a vírust, a betegség lefolyása súlyosabb.

Már tavaly is megdöbbenést keltettek azok a tanulmányok, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy a dohányosok ritkábban kapják el a koronavírust, mint más emberek. Akkor Németországból, Franciaországból és Izraelből is érkezett ilyen eredménnyel kutatás – írja a német Bild .

Most egy japán, közelebbről egy hirosimai kutatócsoport állítja ugyanezt, és ők az okot is megtalálták. A cigarettafüstben található, rendkívül mérgező úgynevezett policiklikus aromás szénhidrogének, azaz a PAH-ok. Ezek közül a rákkeltő anyagok közül néhányat a kipufogógázok is tartalmaznak.

A koronavírus "semlegesítése" a tanulmány szerint úgy működik, hogy ezek a PAH-ok egy másik molekulán keresztül elnyomják az úgynevezett ACE-2 receptorok kialakulását a szervezet saját sejtjeiben. Ez a vírus számára a halálos ítélet, mivel e receptorok nélkül nem képesek többé megtámadni az emberi sejteket.

A kutatók most egy olyan gyógyszert szeretnének kifejleszteni, ami ugyanezt a trükköt alkalmazza majd, és elzárja a vírusok útját a szervezetbe – de a dohányzás káros hatásai nélkül. A tüdőgyógyászok ugyanis arra meg már rég rávilágítottak, ha egy dohányos mégis elkapja a koronavírust, sokkal súlyosabban betegszik meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek