Hű, de jól néz ki ez a villanybusz!

A leghűségesebb városba megérkezett a jövő közösségi járgánya. Sajnos egyelőre csak kipróbálásra, úgyhogy nem sokáig marad.

Forgalomba állt Sopronban a BYD tisztán elektromos hajtású csuklós tesztbusza a Volánbusz Zrt. üzemeltetésében. A társaság nyáron ugyanitt a típus szóló változatát is kipróbálta.

Az autóbuszt a Zöld Busz Program demonstrációs mintaprojektjének részeként több város is kipróbálhatja, viszont a korábbi gyakorlattól eltérően csupán két-két hetes tesztüzem erejéig. A szóban forgó jármű a BYD eBus sorozat 18 méter hosszú csuklós változatának (K11) egyik demópéldánya, amely a tervek szerint Szolnokon, Székesfehérváron, Zalaegerszegen, valamint Sopronban is bizonyíthat majd a Volánbusz üzemeltetésében - írja a magyarbusz.info .

A jármű a BYD franciaországi üzemében épült 2018-ban, és a kínai gyártó egyik újdonságaként a 2018 szeptemberében megrendezett hannoveri IAA Nutzfahrzeuge kiállításon mutatkozott be. A Jeruzsálemet is megjárt háromajtós kocsit, amelynek franciaországi turnéja nemrég fejeződött be, egy 348 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LiFePO4) akkumulátorcsomaggal szerelték. A környezetbarát busz tolócsuklós kialakítású, a mozgatásához szükséges vonóerőt két darab, egyenként 150 kW csúcsteljesítményű BYD elektromos kerékagymotor szolgáltatja. A tesztüzem alatt a lemerült akkumulátorok töltése a busz hátuljában található, CCS Combo 2 rendszerű plug-in csatlakozón keresztül fog történni, a folyamat nagyságrendileg 3,5 órát vesz igénybe.

A teljes hosszban alacsonypadlós, 35 utasüléssel ellátott jármű fedélzetén bemutatóbuszhoz méltóan fahatású padlóburkolat, szálcsiszolt kapaszkodók, valamint USB-csatlakozók fogadják az utazókat. A 2-2-2 ajtóképletű autóbuszt elöl bolygó-, középen és hátul pedig lengő-toló mechanikájú utasajtókkal szerelték.

Nagyon azért ne szokjanak hozzá, a busz egyelőre demonstrálja, hogy ilyen is létezik, de aztán távozik. És jön a sárga csuklós...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek