Kísérteties hasonlóság: Fertő tavi fejlesztési tervek ötven éve és most

Nincs új a Nap alatt. A fertőrákosi öböl beépítését már a hetvenes években megtervezték, a hatalmas szállodával és a túlméretezett kikötővel együtt.

A Soproni Városi Tanács megbízásából a Győri Ter­vező Vállalat soproni irodája már 1972-ben a városvezetők asztalára tette a fertőrákosi öböl fejlesztésének kidolgozott tervét - emlékszik vissza a régmúltra Horváth Péter. A ma már nyugdíjas, egykor a Soproni Sportcentrum műszaki vezetőjeként, majd a Ligno Novum és más kiállítások szervezése okán is ismertté vált soproni szakember jól emlékszik: a hetvenes években hatalmas fejlesztés kezdődött a tó partján. Akkor a terv kisebb része készült el a pénzforrások hiánya miatt. Nem valósult meg az 1000 fős camping, a 210 építőtelek hétvégi házak részére, a 100 ágyas (!) idényszálló, valamint a 70 horgásztanya. De a tervek megvoltak, és kísértetiesen hasonlítanak a mostani beruházás terveihez! Horváth Péter dokumentumgyűjteménye érdekes időutazás és elképesztő párhuzamosságokat is feltár.

1972-ben például a Soproni Szemlében Pichler János írt tanulmányt A Fertőtáj üdülővidékké alakítása és tudományos feltárása címmel. Ebből képet kaphatunk egyrészt az ötven évvel ezelőtti Fertő parti életről, másrészt az akkori elképzelésekről is:

"A fertőrákosi sík víz parti területeire Sopron Város Tanácsa a Győri Ter­vező Vállalat Soproni Irodájával tanulmánytervet készíttetett. A tervezet a Rákos patak balpartján (északi part) levő vitorlástelep közművesítését és 1500 lő befogadóképességre való bővítését javasolja. A telepen most 40 faház van 300—400 fő befogadóképességgel. A sportolási felkészültség nagy. A Vitorlás Szövetség 470 taggal és 102 vitorlással rendelkezik. Évente több versenyt ren­dez. A Horgász Szövetség taglétszáma 360. A Rákos patak jobb partjára (déli part) új, korszerű üdülőtelepet terveznek, mégpedig 3000, később 5000 főre bő­víthető strandot, campinget, víkendház és horgásztanya telepet."

1972-ben is készült átfogó fejlesztési terv.

A nagyszabású soproni tervekkel több ízben is foglalkozott a Népszabadság is. 1975 augusztusában például így írt lap:

"A bővítési program során már elkészült az autóút és az óriási parkolótér, megépült az új vitorláskikötő; ugyancsak új, tá­gas, a vízen átívelő mólók kö­tik össze az üdülőket, horgászta­nyákat. Az üdülőtelep továbbfejleszté­sének egyik fontos feltétele az öbölben sok évtized alatt lerako­dott, helyenként már fél méter vastag iszapréteg eltávolítása. E célból már tavaly megkezdte az öböl kotrását a Velence nevű kotróhajó. E munka még több évig eltart. A kotróhajót felsze­relték hínárvágó berendezéssel is, és ennek segítségével több nádszigetet is eltüntetnek, ezál­tal nagyobb lesz az öböl szabad víztükre. A kotrással ideális — mintegy másfél méteres — víz­mélység alakul ki. A fertőrákosi öbölben az ország egyik legna­gyobb és legszebb tavi strandját alakítják ki.

Ikertornyok: visszatérő divat az építészetben?

Ez, mint tudjuk, nem vagy csak kis részben valósult meg. Ötven évvel később már a XXI. század igényeihez szabva, de az eredeti tervektől alig eltérő beruházás kezdődött. A környékbeliek egy része örül a fejlesztésnek, sokan azonban a tó és környéke élővilágát féltik és túlzónak tartják a fejlesztés nagyságrendjét. A két tábor pro és kontra érveket sorakoztat, a természetvédők tiltakoznak, politikusok hadakoznak, már az EU is foglalkozik az üggyel, miközben az évek óta elzárt területen munkagépek dolgoznak. A történet végét még nem látni, ahhoz túl sok a bizonytalansági tényező. És nemcsak a politikai körülmények változhatnak, változik maga a tó is. A Soproni Napló írta 1908. július-szeptemberi számában:

"...szakértőket kellene meghallgatni, kik ismerik a Rábaszabályozás kérdését és akik ismerik a Fertőt is, mert e tekintetben mostanáig — minden vélemény elágazó volt. Az bizo­nyos, hogy az elmélet eddig a Fertőt illetőleg mindig csütörtököt mondott, mert a Fertő természete szinte kiismer hetlen. Még legtöbbet ért azoknak a laikusoknak a véleménye, kik nem papíron, de a valóságban tanulták megis­merni ezt a szeszélyes vizet. Valódi értéke csak az esetben lesz a Fertőnek, ha nem lesz kitéve az elapadás veszé­lyének, mint ahogy eddig kitéve volt, hanem biztosan lehet arra számítani, hogy vízszintje nem fog elapadni..."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet