Megnyílt a XXI. Őszi Tárlat Sopronban

„Hűséggel festve” alcímmel hirdette meg az idén tavasszal az Őszi Tárlatot a Pro Kultúra. A hagyományok szerint 2-3 évente „szüretelnek” ilyenkor a soproni művészek munkái közül – a sokszínű tárlat egy igazi színfolt ilyenkor a Festőteremben.

A XXI. Őszi Tárlat 2021-ben a Magyar Festészet Napján, október 18-án nyílt meg. Szent Lukács, a festők védőszentje ünnepén ilyenkor országszerte rendeznek festészeti programokat, jól illeszkedik a sorba az idei soproni Őszi Tárlat is.

A kiállításra tavasszal született meg a kiírás, amire közel 90-en jelentkeztek, végül a szeptemberi képleadáskor 76 alkotó küldte be műveit. Mindenki maximum 3 pályaművet adhatott le, melyek közül egy erre az alkalomra felkért zsűri válogatta ki azokat az alkotásokat, amelyek a Festőterem falára kikerültek. Már a zsűri is „válogatott”: a szervezők ezúttal olyan köztiszteletben álló személyeket vontak be a munkába, akik Sopronhoz művészeti értelemben ezer szállal kötődődnek. A kurátor (a Munkácsy-díjas grafikus) Sulyok Gabriella mellett Kutas László szobrászművész és Nemes András művészettörténész „szüretelt” ezúttal a Festőteremben.

Végül a beérkezett 140 alkotásból 66 szerepel a kiállításon: többségük festmény, de vannak fotók, grafikák, nyomatok, ólomüveg munkák, kisplasztikák és textilből is készült pályamű. Témájukban is nagyon változatos az anyag: sokan a hagyományos városképi elemeket álmodták vászonra vagy papírra, mások a 100 évvel ezelőtti történéseket fogalmazták meg mai formában, és voltak, akik a „hűség” gondolatiságában a tájnak, vagy éppen az emberi kapcsolatoknak adtak teret az alkotásokban. Ahogyan a megnyitó beszédében Sulyok Gabriella grafikusművész megfogalmazta: a „hűség” egy nagyon soktartalmú szó. Hiszen hűségesek lehetünk a szeretteinkhez, a városunkhoz, a hazánkhoz, vagy éppen egy gondolathoz, egy igéhez, a hithez is. Az itt és most kiállítók a művészet szabad értelmezéséhez is hűséggel nyúltak – és ez a műfaji, tematikai és megoldásbéli gazdagságban is megmutatkozik.

A megnyitón két különdíjat is átadtak. A Hűség 100 emlékév keretben a város elismerését (Kutas László kisplasztikáját) Gáspárdy Tibor művész-tanár vehette át dr. Farkas Ciprián polgármestertől. A Pro Kultúra felajánlását – egy 2022 őszén megrendezendő önálló tárlat lehetőségét – Kovács-Gombos Gábor érdemelte ki. Az ünnepi estén a polgármesteri köszöntőt követően Sulyok Gabriella mondta el gondolatait. Közreműködött S. Huszár Lilla, aki hegedűjátékával és egy akvarelljével is jelen volt ezúttal a Festőteremben.

A XXI. Őszi Tárlat november 7-éig látogatható hétfők kivételével naponta 10:00-18:00 óra között - ingyenesen. A szervezők azt remélik, diákcsoportok is ellátogatnak a kiállítótérbe, hiszen a „hűség” fogalma és Sopron sokféle ábrázolása számukra is ismerős lehet. A finisszázs program is rendhagyónak ígérkezik: Kutas László munkáit lehet majd egy városnéző kisvonattal felkeresni november 7-én délután. A program címe: Utas a Kutas!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek