Melyik legyen a legszebb ház a Fertő-tájon?

Idén is keresik azokat az építészeti megoldásokat a kultúrtájon, amelyek példaértékűek lehetnek.

A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület és a Civilek a Fertő-tájért Egyesület idén is kiírta pályázatát a Legszebb ház a Fertő-vidéken címmel. Fertőrákos, Balf, Fertőboz, Hidegség, Nagycenk, Fertőhomok, Hegykő, Fertőszéplak, Fertőd, Sarród Fertőszentmiklós és Fertőendréd épületei közül keresik a legszebbet, a tájba legjobban illeszkedőt.

A pályázatot három kategóriában hirdetik meg azon épületekre vonatkozóan, amelyek 2015 után épültek, vagy újítottak fel és még nem neveztek be korábban a díjra.

1. kategória: A legszebb felújított épület a Fertő-vidéken

A pályázaton részt vehet bármely meglevő, 2015 után felújított épület. Az épületet annak tulajdonosa, a felújítás tervezője, vagy bármely ajánló – a tulajdonos és a tervező hozzájárulásával – nevezheti.

Az elbírálás szempontjai:

∙ A felújítás mennyire tartotta meg az eredeti épület tömegét, utcaképi és telken belüli megjelenését, elhelyezkedését.

∙ Milyen mértékben felel meg az épület a lakók mai igényeinek, szolgálja az elvárt életminőségét?

∙ A felújítás során mennyire sikerült az eredeti épületszerkezeteket (fedélszerkezet, tetőfedés, padlóburkolatok, nyílászárók, festés stb.) megőrizni?

∙ Az újonnan beépített anyagok mennyire tartoznak a vidék hagyományosan jellemző építőanyagai közé, illetve mit miért változtattak?

∙ A felújítás során visszaállítottak-e valamely korábban a hagyományostól eltérő módon átalakított épületrészletet (nyílászáró, tetőfedés, kerítés, tornác stb.).

∙ A felújított épület anyaghasználatával, színeivel mennyire illeszkedik a településképbe?

∙ Az épület környezetében (utcaszakasz, előkert, első udvar, esetleg a kerthasználat) levő növényzet alakítása, elhelyezése, használata a vidékre jellemző növényfajtákból áll-e, és mennyire illeszkedik a mai élet igényeihez?

∙ Illeszkedik-e a világörökség szellemiségéhez?

2. kategória: A legszebb új építésű épület a Fertő-vidéken

A pályázaton részt vehet bármely újonnan épített (2015 után épült) épület. Az épületet annak tulajdonosa, tervezője, vagy bármely ajánló – a tulajdonos és a tervező együttes hozzájárulásával – nevezheti.

Az elbírálás szempontjai:

∙ Az épület elhelyezkedésével, tájolásával, tömegformájával, rendeltetésével, arányaival, színezésével, építészeti részleteivel mennyire követi a hagyományos, Fertő-vidékre jellemző előképek lényegét, mennyire következik azokból, illetve mennyire követi azt a szabályt, amely szerint az épület adekvát módon meg kell, hogy feleljen az építtető elvárásainak amellett, hogy „büszke alázattal” követi a környezet adottságait?

∙ Az épület hogyan illeszkedik a környezetéhez, értve ez alatt a tájat, az utcát, tehát a tágabb és szűkebb kulturális határokat?

∙ A felhasznált építőanyagok és szerkezetek (tetőfedés, nyílászárók, burkolatok) mennyire tartoznak a vidék hagyományosan jellemző építőanyagai közé, tehát milyen mértékben környezettudatos?

∙ Az épület mennyire energiatudatos, tehát külső és belső tájolásában, szerkezeteiben, fedett nyitott tereinek megfogalmazásában mennyire követi a kor és a nemes hagyomány elvárásait?

∙ Az épület környezetében (utcaszakasz, előkert, első udvar, esetleg a kerthasználat) levő növényzet alakítása, elhelyezése, használata a vidékre jellemző növényfajtákból áll-e, és mennyire illeszkedik a mai élet igényeihez?

∙ Az épület mennyire viseli magán a mai építészet jegyeit.

3. kategória: A legszebb természet-, klíma- és energiatudatos épület a Fertő-vidéken (a Civilek a Fertőtájért díja).

∙ Az épületnek meg kell felelnie az előző két kategória valamelyikének, ami a tájba, településbe, utcába való illeszkedést illeti, azaz szép legyen!

∙ A természet – a világörökségi területen lévő természet – ismerete és az alkalmazkodás kimutathatósága. (Helyi anyagok, mint kő, agyag, fa, nád, de akár szalmabála stb. használata, a szél és vízjárás ismeretéhez való tudatos alkalmazkodás stb. A klímaváltozást figyelembe vevő növények telepítése a telken.)

∙ Ökológiai alapú megközelítés a tervezés és építés során az újrahasznosítható építőanyagok lehetséges alkalmazásával, a felesleges hulladékképződés elkerülésével (a „zero waste” elvre, az „ökológiai lábnyom” csökkentésére irányuló törekvés).

∙ A változó, egyre melegedő klíma és az egyéb ismert változáshoz való alkalmazkodás lehetőségeinek példaadó megteremtése. (Tájolás a változó klíma figyelembevételével, pl. a lakás természetes átszellőztethetősége, a teraszok és a fedett-nyitott terek használata stb. a növényzet, az árnyékolás megoldásainak tudatos alkalmazása.).

∙ Az épület olyan energiatudatos kialakítása/felújítása, hogy a XXI. századi építéstechnológiai eszközök és lehetőségek illeszkedjenek a régi tudáshoz, és ne nyomják el a megjelenés fertő táji voltát. (pl. hőtároló falak, télikertek, flóratetők, megújuló energiák felhasználása: sajátos „energiatermelő” eszközök, energia tároló kapacitások létesítése, csapadékvíz megtartása, szürke vizek hasznosítása.)

Az elbíráláshoz mindhárom kategóriában az alábbiakat kell benyújtani:

∙ Tervdokumentáció (amennyiben rendelkezésre áll, a 3. kategóriánál mindenképpen szükséges, indokló műszaki leírással együtt).

∙ Fényképes dokumentáció (az épület utcában, településben való elhelyezkedéséről, minden oldaláról, esetleg a belsőből, a 3 és a pályázott növényzet kategóriának való megfelelés bemutatása, a növényzet együtt-látszásával összesen 10-15 kép nyomtatott vagy digitális formában).

∙ Az épület – illetve a felújítás – tulajdonosának neve és címe, valamint a tervező neve ∙ Az építés (felújítás) éve.

∙ Az épület címe, helyrajzi száma.

A pályázat beadásának határideje: 2021. november 10.

A pályázatot Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület email címére várják: fertotaj_KUKAC_vilagorokseg_PONT_hu (nagy méretű küldemény esetén kérik fájlmegosztó használatát pl. toldacuccot.hu stb.)

A pályázatot a Fertő-táj Világörökség Tervtanácsának a bírálattal nem összeférhetetlen építész(mérnök) tagjai, egy meghívott kertészmérnök és szakmai meghívottjai bírálják el. A bírálat eredményét – ünnepélyes körülmények között – december 30-ig kihirdetik. (Veszélyhelyzet esetén a dátumok, a lehetőségeknek megfelelően változnak, amelyről az egyesület az érintetteket értesíti.)

Kategóriánként az első díjazott az épületre rögzíthető, a világörökség jelképét tartalmazó értékes emléktáblát kap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek