Ausztria: oltatlanoknak jöhet az újabb lockdown

Háromról öt fokozatúra bővíti a járványellenes védekező rendszerét Ausztria. Ha az intenzív osztályok kihasználtsága kritikussá válik, akár kijárási korlátozások is jöhetnek.

Egyre szigorúbb korlátozásokkal kell szembenézniük azoknak, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen. Ha a járványhelyzet tovább romlik Ausztriában, a korlátozó intézkedések gyakorlatilag csak rájuk vonatkoznak majd.

Az elmúlt néhány napban Ausztriában is drasztikus emelkedésnek indult az újonnan beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Ezért péntek este a szövetségi kormány tanácskozott, majd szigorításokat jelentett be. Jó hír, hogy teljes zárás szerencsére nem lesz. Egyelőre.

A korlátozó intézkedéseket a koronavírus járvány súlyosbodása esetén, lépcsőzetesen vezetik be. Az öt szintből jelenleg az első szinten áll az ország, 224 elfoglalt intenzívosztályi ággyal.

AMI MÁR EDDIG IS ISMERT VOLT:

A 2-es szint 300 foglalt intenzívosztályi ágynál lép életbe. Ettől fogva az éjszakai vendéglátásban, valamint 500 főnél nagyobb (nem ülőhelyes) rendezvények esetén 2G-szabály lép életbe, azaz csak olyanok vehetnek részt, akiket beoltottak, vagy felgyógyultak a betegségből.

A harmadik szint 400 foglalt intenzívosztályi ágynál lép életbe. Innentől fogva az antigén tesztek teljes mértékben érvényüket vesztik, azok a helyek, amiket a 3G-szabály értelmében lehet látogatni, kizárólag oltottak, gyógyultak, vagy negatív PCR-teszttel rendelkezőknek lesznek nyitva (2,5G).

AZ ÚJ DOLOG, HOGY MÁR VAN 4. ÉS 5. SZINT IS

A negyedik szint 500 foglalt intenzívosztályi ágy esetén lép életbe. Ez esetben a korábban 2,5G-vel látogatható helyeket már csak 2G-vel, azaz beoltva vagy felgyógyulva lehet majd látogatni.

Az ötödik szinten, tehát ha 600 intenzívosztályi ágy is foglalt lesz, a legszigorúbb korlátozások lépnek életbe. Azok, akik nem rendelkeznek oltással, kizárólag a legszükségesebb esetben hagyhatják el majd otthonukat. Ahogy azt már korábban is ismertük: munka, napi szükségletek, vagy közeli hozzátartozó látogatása esetén.

Alexander Schallenberg kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter szerint nagy felelősség hárul azokra, akik még nem kérték az oltást, annak ellenére, hogy az ingyenesen mindenki számára elérhető. A miniszter szerint egyértelműen kijelenthető, hogy a negyedik hullám az oltatlanok hulláma. Hangsúlyozta azt is, hogy a péntek este meghozott döntések semmilyen hatással nem lesznek azokra, akik már megkapták a koronavírus elleni védőoltást.

Kritikus megjegyzések is voltak a péntek késő esti tanácskozáson: Hermann Schützenhöfer, stájer tartományfőnök szerint például a szövetségi kormány feladata lett volna, hogy a részleteket már korábban kidolgozzák, ahelyett, hogy azt mondják, hogy a járványnak vége (Kurz mondta ezt még nyár elején). Schützenhöfer egyébként minél előbb be akarja vezetni széles körben a 2G szabályt, valamint a Bécsben már működő általános FFP2 maszkviselési kötelezettséget minden üzletben.

(Forrás: krone.at, oe24.at, orf.at)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek