A koronavírus agybajt is okoz

A járvány megpróbáltatás testnek és szellemnek egyaránt. Keszei László jegyzete.

Javában dúl a koronavírus-járvány negyedik hulláma. Nem csak Magyarországon és Ausztriában, hanem főleg Közép- és Kelet-Európában. Nap mint nap érkeznek a hírek magas esetszámokról, gócpontokról, lezárt járásokról, 1-2-3(-5)G-ről, vélt vagy ismert adatokról. Mégis, hihetetlennek tartom, annak ellenére, hogy több helyen már a teljesítőképességük határán működnek a kórházak és dolgoznak kórházi alkalmazottak, valakik szerint még mindig egy átverés az egész.

"Gondolkozzatok már", hangsúlyozzák azok az emberek, akik a sokak által sarlatánnak tartott Gődény György oldaláról osztanak meg összeesküvés-elmélettel kapcsolatos posztokat, alatta a kommentekben pedig többen azt írják, inkább lőjék le őket, minthogy beadják nekik ezt a "kísérleti mérget" , utalva a Covid-19 elleni oltásokra.

A koronavírus fertőzés ellen kifejlesztett védőoltások hatásosak. Különböző mértékben, de hatásosak. Ugyanakkor, ahogy egyetlen vírus ellen sincs 100%-os védelem, ez ellen sincs. Ezt nem is mondja senki. Ha mégis hallanánk ilyet, az egész egyszerűen propaganda.

Megértem, hogy sokan bizalmatlanok. Erre csak rátesz egy lapáttal az, hogy főleg Magyarországon egy csomó olyan adatot nem tesznek közzé, ami más országokban például Ausztriában teljesen alapvető. Például a napi regionális fertőzöttségi adatokat: újonnan diagnosztizált eseteket, aktív fertőzöttek számát, illetve hogy hányan fekszenek kórházban úgy, hogy mindkét dózist megkapták a védőoltásból. Arról sem tudni hivatalosan, melyik a leghatékonyabb védőoltás. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a kínai, annak ellenére, hogy a legdrágább, mégis a legkevésbé hatékony. Ellenben a Sputnik V kifejezetten jó védelmet nyújt, de politikai okokból Európa számos országában nem fogadják el.

Én úgy gondolom, itt az egyén felelőssége a legnagyobb. Az oltakozás, önmagunk türtőztetése mind mind fontos szempont. Például hogy egy világjárvány kellős közepén ne tomboljunk nagy embertömegben, vagy ne fogjuk meg a diszkontáruházban puszta kézzel a pékárut úgy, hogy közben több másikhoz is hozzáérünk. És főleg ne osszunk meg teljesen nyilvánvaló hazugságokat közösségi oldalunkon.

Jómagam már júniusban megkaptam az egyik védőoltás második adagját is. Nem, nem vagyok tagja a százezres "Pfizer-oltás mellékhatásai" csoportnak, és nem is ismerek senkit, akinek lett volna bármi, hosszabb távú problémája bármelyik oltástól. Ellenben olyat ismerek, aki hetekig szenvedett a covidtól, de persze olyat is, akiről egy antitest-vizsgálaton derült ki, hogy átesett a betegségen, anélkül, hogy bármit tapasztalt volna.

Mindenesetre most vált számomra világossá, mennyi ingázó nincs még beoltva, hiszen ha nem így lenne, nem lenne ekkora érdeklődés a különböző tesztelési lehetőségek iránt.

Sok kritika éri Ausztria és Magyarország vezetőit is a különböző korlátozó intézkedések bevezetése miatt. Valakik egyenesen a szabadságjogok megsértését kiáltják, de kérdem én: tudnak jobbat? Akkor mondják el. Mi a javaslatuk a járvány megfékezése érdekében? Szerintük mi az, amitől csökkenne a kórházak terheltsége, kevesebben lennének lélegeztetőgépen? Mit gondolnak, mi történne, ha hirtelen feloldanának minden korlátozó intézkedést?

Erre tessék válaszolni!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek