Nagycenk és Tisno: munkakapcsolat volt, testvértelepülés lett

Testvértelepülési és együttműködési megállapodást írt alá Nagycenk és a horvátországi Tisno. Kapcsolatuk már több évre tekint vissza, most még szorosabbra fűzik a szálakat.

Szent Márton, Tisno védőszentje, nevenapján minden évben nagy ünnepséget tartanak a gyönyörű tengerparti településen. A szorosabb együttműködés reményében idén Nagycenk vezetését is meghívták , s az ünnep alkalmából hivatalossá tették kapcsolatukat. Csorba János polgármestert Lukács Zsuzsanna képviselte.

Karlo Klarin, Lukács Zsuzsanna, Kristijan Jareb kézjegyükkel látják el a megállapodást.

- Nagycenk 2014 óta van kapcsolatban Tisnoval, egy nemzetközi szervezethez tartozunk, az az European Charter of Rural Communities-hez. Évről évre lett szorosabb és barátibb a viszony a két település között, volt közös kiállításunk és több EU-s projektben is együtt vettünk részt. Nagycenk és Tisno lakói egyaránt úgy érezték, hogy ideje hivatalossá, s egyben szorosabbá tenni ezt a kapcsolat - mondta el Lukács Zsuzsanna önkormányzati képviselő, aki horvát kollégájával, Karlo Klarin képviselővel sokat dolgozott a szerződés létrejöttén.

A két település írásba foglalt megállapodása szerint a jövőben aktívan együttműködnek számos témában, különösen a kultúra, a művészet, az idegenforgalom és a sport területén. Hangsúlyt fektetnek arra, hogy polgáraik és közösségeik egymásra találjanak, közöttük információ és tapasztalat cserélődjön, emberi, baráti kapcsolatok alakulhassanak. Ugyanígy elő akarják segíteni a vállalkozók, az egyesületek, az intézményeik közötti kapcsolatok kibontakozását.

Karlo Klarin, Tisno képviselője, Zoran Milanović államfő és Lukács Zsuzsanna, a nagycenki képviselő-testület tagja az ünnepsége

A szerződést Kristijan Jareb, Tisno polgármestere és Lukács Zsuzsanna, Nagycenk képviselője írta alá rendkívül ünnepélyes külsőségek mellett. Nagycenk horvát testvértelepülése megadta a módját, a ceremónián részt vett az ország államfője, Zoran Milanović is.

Karlo Klarin, Lukács Zsuzsanna, Kristijan Jareb polgármester és Marko Barišić az aláírt testvértelepülési megállapodással.

Tisno-ba valószínűleg szívesen utaznak majd a nagycenkiek, hiszen gyönyörű település. A turisták által kedvelt Šibenik központjától alig több mint húsz kilométerre, Dalmácia középső részén, részben a Tisnoi-félszigeten, részben a Murter-szigeten fekszik. A település két részét elválasztó Murteri-csatorna mindössze 38 méter széles és 1832 óta köti össze egy felnyítható híd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek