Kötelező lesz a maszk zárt térben, nagyobb rendezvényeken pedig a védettségi igazolvány

A kormánydöntéseket ismertette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás Gergely kijelentette, hogy a matematikusok szerint a járvány akár egy-két héten belül is tetőzhet Gulyás Gergely szerint, azt erősítik meg a szakemberek, hogy az oltás jelent biztos védelmet, azokban az országokban fékezték meg a vírus terjedését, ahol harmadik oltás is volt. Hat hónap után mindenféleképpen indokolt beadatni a harmadik oltást. A negyedik lehet az utolsó hullám, ha lesz elég oltott.

Az új intézkedések:

- kötelező harmadik oltás az egészségügyben

- maszkkötelezettség zárt térben. A maszkviselési kötelezettség péntek éjféltől lesz érvényes. Mindenhol kötelező lesz a maszkviselés, például az olyan üzlethelyiségekben, ahol egy rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak. (szombat 0 órától)de ez az intézkedés nem vonatkozik

az irodákra (ott a munkáltató dönt) és

a sportolásra szolgáló helyiségekre.

A szolgáltatások estében akkor kötelező a maszk, ha olyan üzlethelyiségben történik a szolgáltatás nyújtása, ahol rendszeresen 4 főnél többen tartoznak.

- védettségi igazolvány 500 fősnél nagyobb rendezvényeken.

Megkezdődik az oltási akcióhét. November 22-28. - ez segíti a munkaadók által kötelezővé tett oltás felvételét. 101 városi és megyei kórházban lesz lehetőség reggel 7 és este 7 között, megemelt kapacitással dolgoznak a kórházakban.

Itthon jelenleg ötféle koronavírus elleni vakcina áll rendelkezésre, folyamatosan érkeznek a szállítmányok, rendelkezésre állnak a szükséges kapacitások - hangsúlyozta ki a miniszter. Azért öt vakcina, mert a Szputnyik vakcina időközben elfogyott, viszont továbbra is van:

Pfizer;

Moderna;

Janssen;

Sinopharm;

Astra Zeneca.

Opcionális lesz az iskolákban a maszkhasználat

Az iskolákban az igazgatók dönthetnek a maszkviselési kötelezettségről - jelentette be Gulyás Gergely.

A NAV vizsgálja, hogy rontottak-e az üzemanyag minőségén

Örömmel látják, hogy a benzinkutakon az árcsökkentés mindenhol megtörtént. A tegnapi naptól NAV is ellenőrzi ezt, a cél, hogy mobil laborokkal kiszűrjék azokat a kutakat, ahol rontottak az üzemanyag minőségén.

Kérdésekre adott válaszok:

Milyen következményei lehetnek annak, hogy 1500 pedagógus nem kér oltást?

Gulyás Gergely: szeretnénk, hogy a szakszervezetek nem politikai ellenzékként működnének. Akik sok emberrel találkoznak, nagyon fontos, hogy beoltassák magukat.

Kiterjesztik-e a harmadik oltás kötelezőségét?

Gulyás Gergely: a legnagyobb veszélyt azok jelentik, akik sok emberrel találkoznak.

Aki nem veszi fel a harmadik oltást az egészségügyi dolgozók közül, megszűnik a munkaviszonya?

Gulyás Gergely: azt szeretnénk, hogy mindenki felvenné.

Meddig kell az egészségügyi dolgozóknak a harmadik oltást felvenni?

Gulyás Gergely: a második oltás után legfeljebb 7 hónappal. Ahol már eltelt, ott türelem kell.

Követi-e a kormány az osztrák mintát, lesz-e kijárási korlátozás az oltatlanoknak?

Gulyás Gergely: figyeljük más országok döntéseit. A kormány nem ellenfélként, ellenségként tekint az oltatlanokra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hírek