Néha rendőröknek is védeniük kell a soproni gyermekek jogait

1959. november 20-án fogadta el az ENSZ Közgyűlése a Gyermekek Jogairól szóló Nyilatkozatot, ezt követően vált ez a nap a gyermekek jogainak világnapjává.

A gyerekeket megillető minden jogot alapvető kötelességünk tiszteletben tartani és megvédeni. A rendőrség fontos szerepet vállal a gyerekeket ért különböző jogsértések miatti igazságszolgáltatásban.

- A Soproni Rendőrkapitányságon egy éven belül sajnos többször kell elrendelnünk büntetőeljárást gyermekek jogait súlyosan sértő esetek miatt – mondta elöljáróban Kránitz Tamás rendőr őrnagy, vizsgálati osztályvezető. - A feljelentéseket gyakran a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjaitól vagy közeli hozzátartozóktól kapjuk. De olyan gyermekpornográf ügyben is folytatunk eljárást, ami a Google mesterséges intelligenciájának a jelzése alapján jutott a tudomásunkra. Ebben az esetben a gyanúsított a Google drive meghajtóján tárolta azokat a jogsértő felvételeket, amit kiszűrt az algoritmus.

Kránitz Tamás rendőr őrnagy.
Soproni Rendőrkapitányság

- A vizsgálata ezeknek az ügyeknek mindig extra terhet ró az előadóra, mert nemcsak szakmailag, hanem emberileg is kihívást jelentenek. Ugyanakkor mindamellett, hogy törekszünk a gyors, szakszerű felderítésre, fokozott hangsúlyt fektetünk a gyerekek jogainak biztosítására az egész eljárás alatt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyermekkorú sértettet csak abban az esetben hallgatjuk ki, amennyiben ez elengedhetetlenül fontos. A kihallgatást egy úgynevezett gyermekkihallgató helyiségben végzi egy erre képzett, tapasztalt, empatikus kolléga. Amennyiben szükséges pszichológust is bevonunk az eljárásba - mondta el az őrnagy.

- Ezek a bűnügyek sokszor próbára teszik a kollégáimat, de mindig erőt ad nekik az a tudat, hogy munkájuk eredményeként lehet elítélni a gyermekek jogait megsértő elkövetőket – zárta Kránitz Tamás.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek