Az ősz veszélyes tud lenni az utakon

Az őszi időjárás velejárója, hogy romlanak a közlekedési viszonyok, s ez minden közlekedőtől fokozott figyelmet kíván.

Az őszi időszakban kedvezőtlenebbek az út-, látási-, és időjárási viszonyok, ehhez pedig a közlekedőknek alkalmazkodniuk kell. Az őszi közlekedés speciális veszélyekkel jár, főként a ködös, esős időben fokozott óvatosság szükséges. A saját és mások biztonsága, testi épsége érdekében minden közlekedőnek tisztában kell(ene) lennie a teendőkkel - figyelmeztet a rendőrség.

Sötét ruhában nehéz észrevenni a gyalogost, különösen esős időben.
Soproni Rendőrkapitányság

Fontos, hogy a járművezetők mindig az időjárási, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárművüket, próbáljanak meg fokozatottan alkalmazkodni a megváltozott látási- és útviszonyokhoz. Ugyanakkor az is elengedhetetlenül fontos, hogy a gyalogosok is mindent megtegyenek saját biztonságuk érdekében. A KRESZ előírja, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk a gyalogosoknak, de a rossz közlekedési viszonyok megnehezíthetik ennek a betartását. A Soproni Rendőrkapitányság illetékességi területén nemrég történt két gyalogos elütés is sajnos ezt támasztja alá. Hiába vétlen a gyalogos, mivel a közlekedésben ő a legvédtelenebb gyakran súlyosan megsérül, míg a gépjárműben alig keletkezik nagyobb kár. Ezért saját védelmünk érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy amennyiben gyalogosként közlekedünk minden esetben bizonyosodjunk meg arról, hogy a nekünk járó elsőbbséget megkaptuk. Mielőtt lelépünk nézzünk körül, győződjünk meg arról, hogy a sofőr észrevett-e minket, tartsunk vele szemkontaktust, várjuk meg míg megáll. Ezt tegyük meg minden esetben, mielőtt másik forgalmi sávba lépünk. Bizonytalan helyzetekben soha ne lépjünk le a járdáról, vagy ne haladjunk tovább! Biztonságunk érdekében sokat tehetünk ruházatunk megválasztásával is, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy minél jobban láthatóak legyünk.

Ne feledjük, csak az az elsőbbség, amit meg is adnak! - emlékeztetnek a szakemberek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek