A magyar ingázók felkészültek, de kevesebben járnak ki a zárlat óta

Tizennyolcezer magyar dolgozik csak Burgenlandban.

Hétfő óta szigorúbb szabályok vonatkoznak az ausztriai belépőkre. A határon fel kell mutatni az beoltottság, a védettség vagy a negatív PCR-vizsgálat dokumentumait. Az ingázók számára annyi könnyítés van, hogy számukra elegendő az antigénteszt. A burgenlandi határellenőrzés zavartalanul működik - írja az ORF.at .

A kelénpataki (Klingenbach) határátkelőhelyen végzett ellenőrzés azt mutatta, hogy a lezárás miatt az ingázók forgalma is csökkent valamelyest. Az ingázóknak 72 óránál nem régebbi PCR-tesztre vagy 24 óránál nem régebbi antigéntesztre van szükségük az átkeléshez. A tapasztalatok szerint az osztrák munkahelyekre igyekvő magyarok jól felkészültek, az ellenőrzéseken is gyorsan átesnek.

Körülbelül 18 ezer magyar állampolgár dolgozik Burgenlandban. Az oltatlan ingázók vagy azok, akiket itthon az Ausztriában nem elismert vakcinával oltottak be – például a Szputnyik V-vel - a tartomány tizenegy állomásán tesztelik.

Aki nem munkába jár, de Ausztriába szeretne utazni, arra a 2,5 G-s szabály érvényes, azaz igazoltan oltottnak, felépültnek vagy PCR-teszteltnek kell lennie. A teszt nem lehet régebbi 72 óránál.

Az ellenkező irányú forgalom a határon jócskán visszaesett. Alig lehet osztrák rendszámú autókat látni Magyarország felé. A külföldi utazás lehetséges ugyan, de a kilépési szabályok miatt korlátozott. Az orvoslátogatás például engedélyezett, de a bevásárlás nem.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek