Közalkalmazottak veszíthetik el a munkájukat egy új kormányrendelet miatt

Határozott idejű szerződéssel rendelkező közalkalmazottak veszíthetik el a munkájukat, ha nem oltatják be magukat a következő hetekben koronavírus ellen.

Nem hozható létre új foglalkoztatási jogviszony az állami és önkormányzati intézményeknél és szerveknél azon személyekkel, akik nincsenek beoltva koronavírus elleni védőoltással (kétfázisú oltóanyag esetén mindkét dózissal) december 15-től – derül ki a november 18-i Magyar Közlönyből . A kormányrendelet alól kivételt jelentenek azok, akiknek egészségügyi okok miatt nem javasolt a védőoltás és ezt háziorvos vagy kezelő szakorvos által kiállított szakvélemény alátámasztja. Az új jogszabály számos közalkalmazott már meglévő munkaügyi státuszát is veszélybe sodorhatja.

- Folyamatos létszámhiánnyal küzdünk. Az alkalmazottak már így is túlterheltek, részben a járvány okozta extra feladatok miatt. Az emberhiányt mi a szakképesítésüket még meg nem szerző, de a tanulmányaikat már folytató emberekkel próbáljuk feltölteni, Ők jellemzően határozott idejű, egy éves időtartamú szerződést kapnak. Ezeket év végén újítjuk meg, amennyiben a dolgozók folytatják a tanulmányaikat. Így azok, aki év végén lejáró szerződéssel rendelkeznek, de nincsenek, vagy nem lesznek beoltva december 31-ig (esetleg nem kapnak tőlünk új szerződést december 15-ig), azok kivétel nélkül elveszítik a munkájukat” - mondta a Napi.hu -nak egy, nevét elhallgatni kívánó szociális intézményvezető.

A szakember állítja, senki sem hívta fel a figyelmüket a változásra, ha nem figyelik a közlönyt, csak december 15. után szembesültek volna vele, hogy már nem adhatnak új szerződést számos, oltatlan alkalmazottjuknak. Nem tudott az új kormányrendeletről a lap által felkeresett szakszervezeti vezető sem.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek