Ne most menjen Afrikába

Aggodalomra ad okot egy új vírusváltozat. Hét afrikai országból érkező járatoknak megtiltják a leszállást a schwechati repülőtéren is.

Egy új vírusváltozat okoz gondot a korona-szakértők körében. Eddig csak három országban mutatták ki a B.1.1.529 jelzésű Nu variánsként ismert mutációt. Ennek ellenére a tüskefehérje többszörös mutációja miatt a kutatók aggodalommal vették tudomásul megjelenésüket. A vírus a tüskeprotein segítségével kötődik az emberi sejtekhez. A legtöbb vakcina a vírusnak ezt a részét használja arra, hogy az immunrendszert megfelelő állapotban tartsa a koronavírussal szemben. Ez konkrétan azt jelenti: a változat megkerülheti a szervezet védekezőképességét. Jelenleg azonban nem világos, mennyire fertőző a mutáció.

Ausztriában a belépési szabályokat azonnal módosították. Dél-Afrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambik, Namíbia és Eswatini a vírusvariáns területek közé tartoznak, ezért ezekből az országokból tilos a beutazás. Az osztrák állampolgárok jogosultak ugyan belépni az országba, de különösen szigorú karantén-szabályokat kell betartaniuk (10 napos karantén, PCR teszt belépéskor, regisztráció). Emellett e hét afrikai országból érkező járatoknak megtiltják a leszállást. A rendelet már ma, péntek éjféltől hatályba lép.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek