Ötből négy: Sopron kiváló eredményeket felmutató egyetemistái a Líceum öregdiákjai

A soproni önkormányzat minden évben kiírja pályázatát a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjra. A város támogatását a legjobb eredményeket felmutató öt egyetemista nyerheti el. Tavaly három licista kapta meg Sopron ösztöndíját, idén már négyen.

Csigó Ábel, Boa Patrik, Bartokos Botond és Mentes Alexa Dóra - ők Sopron Széchenyi-ösztöndíjasai (ötödik társuk Szőke Péter). A négy kiváló eredményeket felmutató egyetemista a Líceum öregdiákja, hárman osztálytársak is voltak, ketten pedig már másodszor nyerték el a város támogatását.

Mentes Alexa 2017-ben érettségizett, most ötödéves az ELTE osztatlan tanári képzésén matematika és ének-zene szakon, jelenleg fél éves Erasmus-ösztöndíjjal Angliában tanul; közelebbről Brightonban, a Sussexi Egyetemen. Szeretné jól kihasználni az ott töltött időt, minél tökéletesebben elsajátítani a nyelvet és alaposan körülnézni. Jó szívvel gondol vissza a Líceumra, különösen a matek fakultációra, ott döbbentették rá ugyanis, hogy mennyire érdekes és neki való tudomány a matematika. Már másodszor nyerte el a Széchenyi-ösztöndíjat.

Mentes Alexa

Bartokos Botond 2018-ban érettségizett, harmadéves a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen zeneszerző szakon. Zenéből szeretek majd megélni, elsősorban zeneszerzésből, de tanítani is fog zeneszerzést és zeneelméletet. Szeretett a Líceumba járni, jól el tudta különíteni a zenei tanulmányait a gimnáziumi oktatástól. "A Líceum megadta nekem azt a széles körű tudást, amire felnőttként szükségem van" - mondta Bartokos Botond.

Bartokos Botond

Boa Patrik 2018-ban érettségizett, jelenleg az ELTE jogi karán negyedéves, de most éppen a híres Leuveni Egyetemen vendéghallgató. Úgy érzi, sokat kapott a Líceumtól. Az ELTE jogi karára az államilag finanszírozott képzésre bekerülni például csak a legmagasabb pontszámokkal lehet. Ehhez olyan pluszok kellettek, mint a latin OKTV-s helyezések. A líceumi latin szakkörök is segítették tehát, de azt is megtapasztalta, hogy ha a diákok tanulni, fejlődni akartak, akkor az iskola megadott ehhez minden segítséget és támogatást.

Boa Patrik

Csigó Ábel is 2018-ban érettségizett a Líceumban, most az ELTE bölcsészettudományi karán tanul, immár filozófia mesterszakon. Már másodszor nyerte el a Széchenyi-ösztöndíjat. Líceumi éveire visszatekintve úgy látja, az iskola közel maradt a klasszikus gimnáziumi értékekhez. Az ott eltöltött nyolc éve alatt azt tapasztalta, hogy humán beállítottságúként különösen jól tudott érvényesülni. A Líceum olyan szemléletmódot és alapot adott, amire a bölcsészettudományi tanulmányai során is kiválóan tud építeni, a számára fontos tárgyakat is magas színvonalon tanulhatta Sopron legrégibb iskolájában.

Csigó Ábel
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek