Egyre több a covidos a soproni iskolákban, nem mindenhol tudja követni a rendszer

Nincs egységes eljárásrend arra, hogy kinek mit kell tennie, ha egy diákról kiderül, covidos. Az iskolaigazgatóknak nincs valós döntési hatáskörük, az állami intézményeknél a tankerület intékezdik, más fenntartóknál a népegészségügy. Nem mindig érik utol a számokat.

Némileg dühös, nagyrészt csalódott, mindenesetre magára hagyott iskolaigazgató panaszolta, hogy hiába hívja a soproni népegészségügy telefonszámait, nem ér el szakembert. Márpedig az iskolában egyre több a covidos, de késnek a határozatok, a konkrét intézkedések. Az igazgatónak jelentenie kell az eseteket, ennél többet nem tehet. Ja, de! Valahogy fent kell tartania rendet az intézményben, el kell látnia a gyerekeket mindennel - beleértve a szellemi és fizikai jóllétet és a fertőtlenítő szert is -, a fogyatkozó kollégák beosztását is át kell variálnia, miközben a még be nem oltott pedagógusokat meg kell győznie, és a maszkhasználat ellen tiltakozó szülőkkel is állnia kell a sarat... Hosszan sorolta. Nyilvánvalóan nem könnyű most az iskolák helyzete, egyre több a beteg a gyerekek és a kollégák között is, de a nehézségek között is vannak fokozatok.

A Soproni Tankerültenél több mint negyven ember foglalkozik a hozzájuk tartozó intézményekkel. Rengeteg lehet a tennivalójuk alaphelyzetben is, pandémiában meg pláne, de legalább intézkednek. Ők megtehetik, és úgy tudjuk, meg is teszik, ha kell vasárnap is meghozzák a szükséges döntéseket.

De az egyházi és a nemzetiségi iskolák nem a tankerülethez tartoznak. Ezekben az intézményekben a minisztérium felé kell a megbetegedéseket jelenteni, a területileg illetékes tisztifőorvos dönt és küld határozatot. Csakhogy valószínűleg nem győzi, ezért nem küldi... Illetve nem mindig és sokszor késve.

Konkrét példák sorát lehet felhozni, hogy a covidos gyerek hány nappal később kapott határozatot, az iskola hiába jelentett, a beteg gyerek közvetlen környezete meg minden információ nélkül maradt. Legfeljebb a szülők rohangáltak a drága tesztekért, ők is inkább a maguk megnyugtatására.

Szerettünk volna többet megtudni a nehézségekről és a lehetőségekről is, ezért kérdéseinket elküldtük a soproni tisztifőorvoshoz:

"Iskolaigazgatóktól és szülőktől kapott jelzések alapján úgy tudjuk, magas a soproni járás iskoláiban a Covid-fertőzöttség, ugyanakkor sok helyen panaszkodnak arra, hogy az igazoltan fertőzött gyerekek ügyében napokat késnek a határozatok, nem lehet elérni a szolgálatot, az igazgatók (pláne, akik nem a tankerülethez tartoznak) nem tudják mit tegyenek. Nyilván a sok ügy hatalmas leterhelést jelent a népegészségügynek és a tisztiorvosi szolgálatoknak... - de ez csak egy feltételezés. Arra kérjük, tájékoztasson a jelenleg érvényben lévő eljárásrendről, a soproni iskolák fertőzöttségéről, illetve arról, a szülők mit tehetnek a helyzet javítása érdekében."

Több napja elment már a levél, válasz nincs. Jelentheti ez azt, hogy fontosabb dolguk van, mint a sajtóval foglalkozni, és ez rendben is van, tényleg nem ez az elsődleges. A legfontosabbak az iskolákba járó gyerekek! Úgyhogy ha többet megtudunk arról, hogy óvják őket, megírjuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek