Sopronban és Győrben is zebrán ütöttek el fiatal gyalogost

A rendőrség nagyobb óvatosságra inti a közlekedőket.

Az elmúlt hétvégén két olyan baleset is történt, ahol zebrán ütötték el a gyalogosokat. Az egyik eset Győrben, a másik Sopronban volt, és mindkettő – az elsődleges adatok szerint - a gépjárművezetők figyelmetlensége miatt következett be - írja közleményében a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az ütközések során egy 15 éves és egy 20 éves fiatal sérült meg, mindegyiküket kórházba vitték a mentőszolgálat munkatársai. A gyalogosgázolások okán arra kérik a közlekedőket, vegyék figyelembe az őszi, illetve téli időjárásból fakadó megváltozott látási-, időjárási-, és útviszonyokat! Gondoljanak arra, hogy ilyenkor korábban sötétedik, jobban kell figyelni a zebrák környezetében. A közelgő ünnepek nagyszámú látogatót vonzanak a bevásárlóközpontokba, így ezek környékén szintén megnövekedett gyalogosforgalomra kell számítaniuk az autósoknak.

A fentieken kívül a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a gyalogosan közlekedők, illetve a gépjárművezetők figyelmét:

Az őszi és téli időszakban kiemelten fontos a gyalogosok részéről is a láthatósági szabályok betartása, hiszen korábban sötétedik, valamint ilyenkor előszeretettel viselnek sötétebb színű ruhákat. Ez különösen veszélyes lehet olyan útszakaszon, ahol nincs közvilágítás, amely lakott területen kívül és belül egyaránt előfordulhat. Éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között, lakott területen kívül az úttesten, útpadkán, leállósávon tartózkodó gyalogosoknak fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie!

Ne menjenek át az úttesten tiltott helyen, illetve tilos jelzésen!

A járdáról való lelépést megelőzően győződjenek meg a járműforgalomról, az átkelés biztonságáról!

Vegyék figyelembe, hogy nedves, csúszós aszfalton a járművezetők nem tudják hirtelen megállással a gyalogosok által előidézett veszélyt elhárítani!

A gyalogosok, amennyiben a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely van, azon haladjanak át az úttesten!

A KRESZ szabályai a gyalogosokra is vonatkoznak. Mielőtt az úttestre lépnek, mindig győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e kelni az úton anélkül, hogy veszélyhelyzetbe kerülnének!

A járművezetők esetében is nagyon fontos, hogy mindig fokozott óvatossággal, a sebesség jelentős csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, a buszmegállókat, illetve azokat a helyeket, ahol gyalogosok jelenlétére számítani lehet, valamint mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárművüket!

Próbáljanak szemkontaktust felvenni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!

A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek