December 6. - amikor szétbombázták Sopront

Az amerikai légierő bombázói 1944. december 6-án érték el Sopront. Iszonyú pusztítást végeztek. Az egykori szemtanú 310 halott nevét jegyezte fel.

"... a téglagyárak felett több amerikai bombázó tűnt fel és a szokottnál alacsonyabban körözött. Néhány perc múlva már hulltak is a bombák. Az emberek szétszaladtak és a földre vetették magukat. Alattuk rengett a föld, ahogy a szörnyű bombák egymás után robbantak" - írja visszaemlékezésében dr. Németh Alajos 1944. december 6-ról Sopron könnyes-véres dátumai című könyvében.

Az amerikai légitámadásnak is a vasúti pályaudvarok szétzúzása, a német vasúti szállítás, utánpótlás megakadályozása volt az elsődleges célja. De a szőnyegbombázás a város műemlék épületeiben is hatalmas károkat okozott, s ami még rettenetesebb, sokan haltak meg. Még a most átadott parkolóház alapjainak ásásakor is került elő olyan tömegsír, ami második világháborús áldozatokat rejtett, s akiket aztán egyházi szertartás keretében temettek újra.

A Várkerület a bombázás után.
Forrás: Dr. Németh Alajos, Sopron könnyes-véres dátumai

Sopron összesen kilenc légitámadást élt át. Az első volt az 1944. december 6-iki, s ez még készületlenül érte a várost. A hetvenhárom B-24-es több mint hétszáz bombát dobott az utcákra. Többségük egyáltalán nem oda csapódott be, ahova szánták. Romba dőltek belvárosi paloták, várkerületi házak, de találatot kapott a Deák tér, a Mátyás király és Csengery utca is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek