Külön kríziscsapat segíti a bécsi bérházak lakóit csőtörés vagy lakástűz esetén

Az év minden napján, a nap huszonnégy órájában bevetésre kész a bécsi lakásügynökség, a Wiener Wohnen mobil kríziscsapata, amely különböző vészhelyzetekben – például lakástűz vagy csőtörés – esetén siet a lakók segítségére. Ha kell, akár új lakást is keresnek nekik.

2020-ban hatszáz, 2021 karácsonyáig több mint ötszáz esethez riasztották a bécsi lakásügynökség, a Wiener Wohnen mobil kríziscsapatát, amely különböző vészhelyzetekben segíti az önkormányzati lakások lakóit. Az esetek felében több lakást is érintő lakástűz, csőtörés vagy áramkimaradás miatt kellett a bérlők segítségére sietniük - írja közleményében Bécs Város Külképviseleti Irodája.

A hétfős csapatot rendszerint a mentők, a tűzoltók vagy a rendőrség értesíti - egy órán belül a helyszínen vannak. Lakástűz esetén ők gondoskodnak például arról, hogy újra legyen áram az épületben, a lakásokat és az épületet megtisztítsák az oltási munkálatok nyomaitól és újra működjön a lift. Amennyiben az érintett lakás nem lakható, új szállást keresnek a lakóknak. A munkájuk nem ér véget a helyszíni segítségnyújtással: addig segítik az érintetteket, amíg az életük vissza nem tér a normális kerékvágásba.

Felújítás alatt álló önkormányzati lakóépület Bécsben.
© PID / Christian Fürthner

A mobil kríziscsapat számára a karácsonyi időszak különösen sűrű, a helytelenül használt pirotechnikai eszközök ugyanis gyakran okoznak lakástüzet. Három riasztásból egynél erről van szó. A nagyobb biztonság érdekében azt javasolják, hogy mindenki tartsa be a házirendet, semmit ne tároljanak a lépcsőházakban és különösen körültekintően járjanak el, ha például gyertyát gyújtanak. Az anyagi kockázatot pedig lakásbiztosítás megkötésével lehet minimalizálni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek