Az ittas járművezetők kiszűrése volt a cél

Nem várt eredménnyel zárult a Soproni Rendőrkapitányság hétvégi „ittas akciója”.

Sajnos a tapasztalataink azt mutatják, hogy még mindig sokan vannak, akik alkoholfogyasztást követően ülnek a volán mögé, pedig a balesetek megelőzése csak közös felelősségvállalás alapján lehetséges, azok elkerülése érdekében minden közlekedésben résztvevőnek be kell tartania az alapvető közlekedési szabályokat! – mondta el Kovács Miklós r. alezredes a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályvezetője. Az elmúlt hétvégén kollégáim összesen 863 alkalommal fújatták meg a szondát, amely során hét esetben mutatott pozitív eredményt a készülék. Ezek közül 5 esetben rendeltünk el büntetőeljárást - a vezetői engedély bevonása mellett -, és 2 esetben szabtunk ki közigazgatási bírságot. Volt olyan járművezető, aki amikor meglátta az intézkedő rendőröket megfordult, hogy így próbálja megúszni az ellenőrzést, de kollégáim utána mentek, majd felelősségre vonták a szabályszegőt, akinél – a késő délelőtti órákban - az alkoholos befolyásoltságot ki is mutatta a szonda - folytatta az alezredes.

Az ittas járművezetők kiszűrése volt a cél
Soproni Rendőrkapitányság

Az ittas járművezetés különösen veszélyes, aki alkoholos állapotban vezet nem csak önmagát, hanem a többieket is súlyosan veszélyezteti legyen szó akár egy másik gépjárművel közlekedőről, vagy akár egy gyalogosról. Már kismértékű alkoholfogyasztást követően is szűkül a sofőr látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket, a mozgásai pontatlanabbá válnak, a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik, csökken a felelősségérzet és az önkontroll, ezek pedig nélkülözhetetlenek a biztonságos vezetésnél – összegezte az osztályvezető.

A hétvégi akciónk eredményét látva tovább folytatjuk a fokozott ellenőrzést a kapitányság illetékességi területén már csak azért is, mert hosszú idő óta ez volt az első balesetmentes hétvégénk, amiből még többet szeretnénk. – zárta gondolatit az alezredes.

„…hogy mindenki hazaérjen!”

Az ittas járművezetők kiszűrése volt a cél
Soproni Rendőrkapitányság
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek