Ellenzéki pártok: megszorításokra készül az Orbán-kormány a választás után

Megszorításokra készül az Orbán-kormány a választás után - mondták a DK, a Jobbik és a Párbeszéd politikusai szerdán az ellenzéki összefogás által létrehozott Egységben Magyarországért sajtóközpontból továbbított online tájékoztatón.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke úgy fogalmazott, hogy nagyon fájó az ünnepek előtt "sunyiban bejelentett több mint 750 milliárdos orbáni megszorítócsomag". Ha azt összeadják a korábbi hetekben bejelentett megszorításokkal, akkor látszik, hogy a kabinet jóval több mint 1100 milliárd forintot kíván elvonni - tette hozzá.

A "megszorítócsomag" mintegy 73 százalékát titokban tartják. A kormány nem árulta el, mely beruházásokat kívánja elhalasztani, ahogy azt sem, milyen egészségügyi megszorításokra készül - közölte a képviselő.

Az ellenzék azonban egy olyan program mellett kötelezte el magát, amelyben nincs megszorítás - hangsúlyozta a politikus. Hozzátette, amennyiben bekövetkezik a kormányváltás, akkor első céljuk a gazdasági viszonyok rendbetétele lesz.

Bősz Anett, a DK frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy sokasodnak a gazdasági gondok, a kormány nem tudott mit kezdeni az elszabadult inflációval, az üzemanyag- és más energiaárak az egekben vannak, az államadósság pedig tízéves csúcsra ért. Nem lehet tudni, hogy a Beruházási Alap 400 milliárdos "megszorítócsomagja" mely beruházásokat érinti - emelte ki a képviselő.

A beruházások visszafogása azonban minden esetben azt jelenti, hogy az ország lemond a közép- és hosszú távú fejlődési pályákról - tette hozzá.

Felelős fiskális és monetáris politikára van szükség, a beruházások pedig nem szenvedhetnek hátrányt azért, mert a kormány most "osztogat" - összegezte véleményét Bősz Anett.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője arról beszélt, hogy a kabinet az elmúlt évtizedben "korrupcióval terhelt, pazarló, giga- és luxusberuházásokat végzett", ahelyett, hogy az emberekbe fektetett volna. Újbuda alpolgármestere azt mondta, hogy a miniszterelnök "aljas politikai bosszútól vezérelve megbüntette" azokat az önkormányzatokat, amelyeknek lakói nem a Fidesz politikáját támogatták.

Az ellenzéki pártok szerint olyan politikát kell folytatni, amely partnernek tekinti az önkormányzatokat - tette hozzá Barabás Richárd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek