Aki rendszeresen használja az osztrák autópályákat, annak ma kell online vásárolnia a digitális matricát

Ennek oka, hogy 18 nap az átfutás. Ha ma vásárol, folyamatos lesz az érvényesség.

Ausztria autópályáin és gyorsforgalmi utakon 1997 óta kötelező a matrica, ami 2018 óta digitális formában is elérhető. Aki nem szeretne érvényes matrica nélkül utazni, annak legkésőbb ma be kell szereznie - figyelmeztet az ORF.at .

Az éves matrica formától függetlenül mindig a következő év január 31-ig érvényes. Tehát az előző évi matrica még majdnem két hétig érvényes, viszont míg a ragasztott variáció a vásárlás után azonnal érvényes, a digitális változatnál van kivétel. Ha online váltja meg a digitális matricát, az csak a vásárlást követő 18. naptól érvényes. Ennek oka a fogyasztóvédelmi időszak. Tehát ha megszakítás nélkül szeretne valaki érvényes matricával rendelkezni és online vásárol, akkor erre csak pénteken van lehetőség.

Huszonöt éve kötelező az osztrák autópályákon a matrica.
ORF.at

Mindazok számára, akik nem tudnak időben online vásárolni, vannak olyan matricák is, amelyek azonnal érvényesek. Ezeket többek között autóskluboknál, benzinkutaknál és trafikoknál lehet megvásárolni. Formától függetlenül az egy éves matrica 93,80 euróba, motorkerékpárok esetében 37,20 euróba kerül. Ez azt jelenti, hogy a matrica ára több mint kétszeresére nőtt 1997-es bevezetése óta. Akkoriban 550 shillingbe került, ami körülbelül 40 eurónak felel meg.

1997 óta több mint 515 millió matricát adtak el Ausztriában – ez közel kilencmilliárd eurós eladásnak felel meg. A matricakötelezettség betartását több mint száz dolgozó és 17 automata véletlenszerűen ellenőrzi.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek