Jó hír a Szputnyik vakcináról

Egy fontos területen többet tud, mint a Pfizer.

Egy kismintás laboratóriumi vizsgálat szerint az oroszok vakcinája jobban működik az omikron-variáns ellen, mint a Pfizer oltást.

Erre a következtetésre orosz és olasz kutatók jutottak.

A Reuters beszámolója szerint a szakemberek a második oltás után 3-6 hónappal vettek vérmintákat, és azt találták, hogy míg a Szputnyikkal oltottak 74,2 százalékában, addig a Pfizerrel oltottak 56,9 százalékában találtak olyan antitesteket, amelyek semlegesítik a omikront.

Egyelőre a kutatási eredmények még megerősítésre várnak, a tanulmány pedig hangsúlyozza, hogy mindenképpen szükség van harmadik oltásra.

Figyelemre méltó, hogy orosz Gamaleya intézet korábbi adatai szerint a Szputnyik Light oltóanyag harmadik (emlékeztető) oltása hatékonyabb az omikron ellen, mint a két adag Szputnyik-V.

Mindez azért érdekes, mert időközben az omikron dominánssá vált Magyarországon is, ami már látszik a fertőzések számának gyors emelkedésében .

Magyarországra egyébként a közelmúltban érkezett bevizsgálásra egy kisebb szállítmány Szputnyik Light, ugyanakkor az orosz oltóanyag európai vagy WHO jóváhagyása várat magára, ami sok százezer magyar állampolgárnak okoz gyakorlati problémát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hírek