Zaklatnak! – Mit tegyek?

Könnyen tönkreteheti mindennapjainkat, ha folyamatosan nemkívánt üzeneteket kapunk volt partnerünktől. Jótanácsokat ad a rendőrség.

Zaklatást az követ el, aki mást rendszeresen azért háborgat, hogy beleavatkozzon a magánéletébe vagy megfélemlítse. Ez történhet akár éjjel-nappal kapott rendszeres, névtelen telefonhívásokkal, de akár az üzenetrögzítőn hagyott, vagy e-mail-ben, Messengeren, SMS-ben küldött sértő, szidalmazó üzenetekkel is. Az is zaklat, aki a sértett háborgatása céljából rendszeresen megjelenik lakásán, vagy munkahelyén, vagy nyilvános helyeken követi.

- Gyakran folytatunk nyomozást azért, mert a feljelentő volt élettársa, házastársa, partnere rendszeresen telefonon, interneten vagy személyesen igyekszik felvenni a kapcsolatot a sértettel az akarata ellenére – mondta el Kránitz Tamás rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának a vezetője.

- A zaklatás magánindítványra büntetendő bűncselekmény, ez azt jelenti, hogy a sértett döntheti el, hogy kíván-e az ügyében hatósági eljárást kezdeményezni. A rendőrség minden tőle telhetőt megtesz, azonban a büntetőeljárás nem feltétlenül eredményezi a zaklató magatartás megszűnését. Amit mindenekelőtt érdemes megtennünk, hogy a zaklatónak egyértelműen a tudomására hozzuk, hogy nem kívánunk vele további kapcsolatban állni. Abban az esetben, ha nem tudunk vele hatékonyan kommunikálni, érdemes egy közös barátot bevonni, aki objektíven, indulat- és érzelemmentesen tud vele az érdekünkben beszélni. Fontos, hogy ne válaszoljunk a nemkívánt üzenetekre, mert az csak olaj a tűzre. Ha továbbra is érkeznek az ilyen üzenetek tiltsuk le az össze alkalmazásban – osztotta meg tanácsait az őrnagy.

- Sokszor az is segít a kellemetlen helyzet megoldásában, ha arról tájékoztatjuk a zaklatót, hogy kénytelenek leszünk a rendőrséghez fordulni, amennyiben nem hagyja abba. Ha ez sem használ tegyük meg feljelentésünket, amire egy hónap áll a rendelkezésünkre. A nyomozás elrendeléséhez mellékelni kell a bizonyítékokat is, ezért azokat érdemes összegyűjteni. Ez megtehető az üzenetek, e-mailek elmentésével, valamint a személyes zaklatást tanúsító személyek nevének és címének rögzítésével – zárta gondolatait az osztályvezető.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek