Karantén alatt is munkára köteleznék az Ausztriában dolgozókat

Az osztrák szakszervezet (ÖGB) elutasítja, hogy az alkalmazottakat otthoni munkára kötelezzék, ha tünetmentesek vagy enyhe lefolyású fertőzéssel vannak karanténban.

Az Omikron gyors terjedése az osztrák gazdaságban is okoz problémákat: annyi a karanténba került munkavállaló, ami már gondokat okoz a termelésben, az ellátásban. Ezért a gazdaság szereplői azt követelik, hogy a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel karanténba került munkavállalókat - ahol ez lehetséges - otthoni munkára kötelezhessék.

Az osztrák szakszervezetnek azonban ez nagyon nem tetszik. Wolfgang Katzian, az ÖGB főnöke szerint ez nem életszerű. Több osztrák lap is felkapta a témát és szakembereket faggatott. Egy szociális szakértő például visszakérdezett: ki és mi alapján határozná meg, hol keződődik a tünet, ami már nem enyhe... Mások is a jogszabályok felől közelítettek, mert szerintük Ausztriában minden jól leszabályozott. A munkáltató teljes kártérítést kap a munkavállalók állásidejéért. A home office törvény is világos szabályokon alapul.

Egy nemrégiben készült németországi tanulmány megerősíti, hogy az otthonról dolgozó alkalmazottak betegségük ellenére is, otthon is elvégzik megfontosabb munkafeladataikat - kötelezés nélkül. A Hamburg Kühne Logistics University (KLU) és a WHU – Otto Beisheim School of Management tanulmányához a 2019-es pandémia előtti évben, valamint 2020 júliusában és augusztusában három tanulmányt készítettek és hasonlítottak össze, összesen körülbelül 650 résztvevővel.

Vagyis, aki meg akarja tartani az állását, az a karantén alatt is megteszi, amit kell és tud - főnöki noszogatás nélkül is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek