Baj van a várkerületi koronával

Az installácóból hiányzik csaknem az egész 17. század, a soproni koronázások is.

- A várkerületi korona installáción lévő koronázási felsorolásból nagyjából az egész 17. század hiányzik, így persze az 1622., 1625., 1681. évi soproni koronázások is. Nem kínos ez kissé, itt Sopronban? - kérdezte levelében soproni olvasónk. Utánajártunk, s kiderült, mások is észrevették a hibát.

Az installáció aprólékosan kidolgozott, csak a szöveg lett hiányos.

A tűzzomác művész korona-installációját a Rotary Club Sopron Pannonia állította fel a várkerületi Mária-szobor közelében . A klub elnökét azóta többen is keresték, hiányosnak tartva a belső kiállítás anyagát, ezért a klub közleményt adott ki:

"Többen jeleztétek, szóvá tettétek, hogy a Szent Korona installáción az 1618. július 1. és az 1712. május 22. közötti időszak hiányzik és többek között, pont a Sopronban történt koronázások dátuma nincs feltüntetve.

Többen meg is kérdezték tőlünk, hogy ezt nem szeretnénk-e korrigálni?

Ezen mi, a Rotary Sopron-PANNÓNIA tagjai, akik a városunkba hoztuk ezt az installációt, nem tudunk változtatni, mert ez egy művészi alkotás.

Megkérdeztük az alkotót, aki a következőt válaszolta:

„...Én nem vagyok történész, én egy művész ember vagyok. Mielőtt ezt az installációt megalkottam volna, több neves történésszel is konzultáltam, egyeztettem és közösen állítottuk össze a történelmi eseményeket, nevekkel, évszámokkal.

Az ok amiért a fent említett időszak nem került fel a palástra az a következő:

A Szent Korona állami jelképi funkciójára épül a Szent Korona-tan, a magyar államjog fejlődésének egyik kiindulópontja. A tan szerint az ország alaptörvényének és jogrendszerének végső forrása a Szent Korona, és mint jogi személy a Magyar Államnak felel meg.

Ebben az időszakban a Habsburgok a magyar alkotmány mellőzése mellett a dinasztia érdekei és tetszése szerint jártak el. Az abszolutizmus beköszöntével a rendiség formális királyválasztási joga megszűnt, a koronázásokon a hatalom átruházásához történő hozzájárulást a király előtti hódolás és hűségeskü letétele váltotta fel. Mindez tartott egészen 1712-ig" - áll a közleményben.

Kívül-belül bejárható.

Vagyis nem véletlenül maradtak ki a koronázások, többek között a soproniak. Hogy ez most rosszabb vagy jobb így, azt mindenki maga eldönheti. Korábban még koronázási fesztivált is tartottak a városban, és eddig minden helytörténeti anyagban hangsúlyt kaptak a soproni koronázások. Eddig...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek