Ezt a köcsögöt húsvétkor gyújtják fel

Csáva (Stoob) település fazekasságáról ismert. Nem csak jelképe a mezővárosnak a korsó, de még a település címerébe is bekerült. Csáván egyébként több fazekasműhely, és egy kerámiaiskola is működik, a Landesfachschule für Keramik und Ofenbau, melyet egyébként pont a közeljövőben szeretnének fejleszteni és még népszerűbbé is tenni.

Ausztriában hagyomány, hogy húsvétkor hatalmas farakást emelnek, melyet aztán felgyújtanak. Ezt nevezik Osterfeuer-nek, vagy húsvéti tűznek. Az elmúlt két évben Burgenlandban nem volt lehetőség ilyen tüzeket gyújtani, idén viszont újra feléled a hagyomány, Csáván is. És hát milyen formája lehetne itt a farakásnak, mint egy köcsög, vagy ha úgy tetszik, korsó, németül Plutzer.

Keszei László

Ezt a köcsögöt pedig húsvétkor felgyújtják majd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek