Hatalmas soproni siker a Szakma Sztár Fesztiválon!

Két év kényszerszünet után idén újra megrendezték az országos középiskolai szakmai versenyek döntőjét és bemutatóját, a Szakma Sztár Fesztivált.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, kibővítve az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel. A döntőt, a Szakma Sztár Fesztivált idén az MKIK a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen rendezte meg. A versenysorozatnak – amelyen csaknem hétezer diák indult el – a célja a gyakorlatigényes, fizikai szakmák társadalmi elismertségének és vonzerejének a növelése a szakmatanulás népszerűsítésével.

A Soproni Szakképzési Centrum 154 tanulója vett részt a helyi kamarai előválogatón 21 szakmát képviselve. Nagy volt a tét, hiszen a jól szereplők idén is felmentés szerezhettek az év végi írásbeli szakmai vizsga alól. Ezt 14 szakma 49 tanulója teljesítette, közülük 16-an igazán kimagasló eredményt értek el. Sopron hagyományosan a szépészeti ágakban és a vendéglátó szakmákban erős, az elmúlt években számos dobogós helyet hoztak el versenyzőink ezekben a szakmákban.

A végső megmérettetésen Szakács Réka cukrász, Mikó Noémi eladó és Karnóth Henriett grafikus az ország legjobbjai lettek, hatalmas dicsőséget szerezve eredményükkel a Soproni Szakképzési Centrumnak. Az előkelő második helyezésükkel Fenyvesi Mirtill grafikus, és Demjén Balázs mechatronikai technikus el is öregbítik Sopron hírnevét.

Mikó Noémi munka közben.
kamara

- A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a fesztivál a megújult HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ három pavilonjában volt. Az előző évek gyakorlatának megfelelően Sopron és környékéről közel száz 6.-7. osztályos általános iskolást, rövidesen pályaválasztás előtt álló diákot vittünk el a rendezvényre, ahol interaktív „tevékenység szigeteken” ők is kipróbálhatták a szakmákat, de ami a talán a legfontosabb, szurkolhatnak a soproni versenyzőknek. A kiemelkedő eredményeket elért tanulókat a kamara meghívja a szakmák olimpiájának nevezett WorldSkills, illetve az európai országok EuroSkills nemzetközi versenyek hazai válogatóira is. Reméljük a soproni fiatal szakemberek sikeresen képviselhetik hazánkat a neves nemzetközi versenyeken - mondta el Kováts Árpád, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara titkára.

A mechatronikusok versenyén.
Soproni kamara

A Szakma Sztár versennyel párhuzamosan zajló JUNIOR SKILLS versenyen Eszlinger Mátyás első, Busznyák Dorka negyedik helyezést ért el a faipari technikusok között, Németh Gergő festő pedig második helyezett lett a WORLDSKILLS előválogatón.

Sikeres faipari technikusok.
Soproni kamara
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek