Európai Tanács: az orosz hadsereg „elképesztő jogsértéseket követ el” Ukrajnában

A Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovic négynapos kijevi látogatása után nyilatkozott.

Oroszország „ukrajnai agressziója során elképesztő mértékben és mélységben sértették meg az emberi jogokat és a nemzetközi humanitárius jogot” – írja a biztos közleményében. Mijatovic hozzátette: országszerte sokan váltak kimondhatatlan atrocitások áldozatává, és mindegyikük megérdemli, hogy ne feledjék el, és igazságot szolgáltassanak neki.

A biztos felszólította a nemzetközi közösséget, hogy minden lehetséges módon támogassa a bűnök kivizsgálására és a felelősök előállítására irányuló erőfeszítéseket.

Az Európa Tanács szerint egyre gyűlnek a bizonyítékok a tömeges kivégzésekről, kínzásokról és emberrablásokról Ukrajnában. Oroszország néhány nappal szomszédja lerohanása után kilépett a szervezetből, amely az emberi jogok betartása fölött őrködik Európában. „Az emberi életet és az emberi jogokat háborúban is meg kell védeni”.

MTI

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hírek