Diákok bevonásával készülnek Sopronban a Petőfi Emlékévre

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. sok programmal szeretne kapcsolódni a 2022. szeptember 1-én induló Petőfi 200 Emlékévhez.

Az egyik ötlet, hogy elkészítik annak az őrbódénak a mását, amelynek tövében 1839-40 telén Petőfi (akkor még Petrovics) Sándor, mint „zöld hajtókás, sárgapitykés közlegény” őrségben állt. Ez az őrbódé az egykori Posta épülete előtt, a hajdani Újhelyi-ház tövében állt a mai Széchenyi tér - Petőfi tér sarkán, ahol a Gollner-féle gyalogezred katonái teljesítettek szolgálatot. Az ifjú Petrovics (aki 17 éves volt, de két évvel idősebbnek hazudta magát, hogy besorozhassák) itt állt sokszor őrségben 2 órás váltásban. A helyi források szerint az Újhelyi-ház akkori tulajdonosa, Schätzel Mihály ügyvéd felfigyelt a Horatiust olvasgató vézna bakára: ebédre és vacsorára is meghívta olykor…

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. számára különösen fontos a Petőfi Emlékév, hiszen a színházunk is az ő nevét viseli és számos olyan történet kapcsolódik hozzá a városban, amire büszkék vagyunk és amit szeretnénk „újraélni” a városban az Emlékév kapcsán – mondta dr. Ragány Misa, a cég ügyvezető igazgatója. Része vagyunk a Petőfi KLUB hálózatnak is, és bár az Emlékévet másutt is megünneplik szeptember 1-től, mi az ifjút, a serdülő Petrovicsot szeretnénk megmutatni országnak-világnak… elsősorban a középiskolás korosztályt tervezzük megszólítania programjainkkal. Sok ötletünk közül ez az egyik, hogy elkészítjük annak az őrbódénak a mását, aminél annak idején Petőfi is „silbakolt”. És persze az elkészítésébe is bevonjuk a mai 16-18 éves soproni fiatalokat – nagy örömünkre a Handler Technikum ismét partnernek mutatkozott.

Kósa Éva, a Soproni SZC Handler Nándor Technikum igazgatója ismét szívesen vette a Pro Kultúra megkeresését, számos alkalommal bizonyították, hogy az intézmény aktív szereplője a város kulturális életének is, és a diákok szakmai sikerei mellett ezt a város és a városi közönség is elismeri. Nagy ereje van a valós feladatoknak az oktatásban, amikor valódi megrendelő áll a munka mögött, vannak igazi határidők és aminek maguk is látják az eredményét, hiszen büszkék lehetnek a munkájukra. Különösen örültek ennek az ötletnek, hiszen az iskola központi épülete az egykori Gollner-féle kaszárnya tőszomszédságában áll a Halász utcában. Az őrbódét a tanműhelyben festik a festő tanulók, akik hasonló korúak, mint annak idején Petőfi lehetett. A munkát Folcz Tóbiás faipari szakoktató irányítja.

Hogy hol láthatjuk majd az őrbódét? Szekeres Kriszta, a Pro Kultúra közművelődési munkatársa elmondta: a Petőfi téren tervezik felállítani, mint látványosságot szeptember 6-án, amikor a soproni Petőfi Emlékév beindul. Az oldalán hetente más-más Petőfi verset olvashatnak majd az arrajárók – ennek válogatása és frissítése már egy másik diákcsapat feladata lesz: a Líceumi Magyar Társaság lesz ennek a gazdája. Persze lehet majd mellette fotózkodni, és még verset fabrikálni is – a bódé belseje táblakrétával van lefestve, ott nyomot hagyhat a jelenkor. A tervezésben a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Hadtörténeti Intézet tanácsait is kikérték és Magyar Honvédség segítésével elkészül Petrovics honvéd hajdani egyenruhájának kópiája is. De mivel sárga-fekete csíkos lesz idén a Tündérfesztivál, az őrbódé a jövő hétvégén az Erzsébet kertben is feltűnik már: a beporzó méhek tanyája lesz.

Pro Kultúra
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek