Már kétszámjegyű az infláció

A kenyér ára harminchét százalékkal nőtt egy év alatt.

2022. májusban a fogyasztói árak átlagosan 10,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,7 százalékkal nőttek, vagyis nagyobb tempóban, mint korábban.

A a Központi Statisztikai Hivatal közleménye szerint az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább.

Minden fontos árucikk esetében a korábbinál nagyobb arányú volt az áremelkedés az előző évi árakkal összehasonlítva. Az élelmiszerek ára 18,6 százalékkal emelkedett, ezen belül a margariné 41,4, a kenyéré 37,5, a sajté 35,4, a baromfihúsé 34,3, a száraztésztáé 33,3, a tejtermékeké 30,3, a tojásé 29,9, a péksüteményeké 27,3 százalékkal.

Nem csak éves összehasonlításban, hanem egy hónap alatt is szemmel látható a drágulás. Az élelmiszerek 3,5 százalékkal drágultak, a főcsoporton belül a friss zöldségek csoportját leszámítva minden termékkör ára magasabb lett.

Az év első öt hónapjában a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 9,0, a nyugdíjas háztartások körében 8,7 százalékkal emelkedtek.

Áprilisban már 9,5 százalékos volt az infláció, a jegybank szakértői pedig már korábban jelezték, hogy májustól még inkább megnőhet az infláció. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke május közepén már előrevetítette azt is, hogy a következő hónapokban két számjegyű lehet a drágulás. Így is lett - írja a MaNcs .

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hírek